https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropske-urady-zajistily-122-tun-nelegalnich-pesticidu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropské úřady zajistily 122 tun nelegálních pesticidů

20.7.2017 01:15 (ČTK)
Iniciativa je zaměřena na potírání výroby nepovolených přípravků, jejich dovozu a prodeje na území EU, a rovněž na porušování práv duševního vlastnictví, jako jsou ochranné známky, patenty či autorská práva. / Na obrázku jsou sudy s pesticidy.
Iniciativa je zaměřena na potírání výroby nepovolených přípravků, jejich dovozu a prodeje na území EU, a rovněž na porušování práv duševního vlastnictví, jako jsou ochranné známky, patenty či autorská práva. / Na obrázku jsou sudy s pesticidy.
Evropské policejní organizaci Europol se v součinnosti s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) podařilo zajistit 122 tun zakázaných pesticidů. Akce pod názvem Silver Axe II se odehrála v 16 členských zemích EU a byla rozšířeným pokračováním akce Silver Axe I, která se ve spolupráci sedmi členských zemí EU konala v roce 2015. Informovala o tom včera Česká asociace ochrany rostlin.
 

Mezinárodní operace, během níž zkontrolovaly kompetentní orgány více než 940 zásilek přípravků na ochranu rostlin, se odehrála v hlavních námořních přístavech, na letištích a na suchozemských hranicích Belgie, Francie, Německa, Řecka, Maďarska, Irska, Itálie, Litvy, Polska, Rumunska, Švédska, Slovenska, Slovinska, Španělska, Británie a Nizozemska.

Iniciativa je zaměřena na potírání výroby nepovolených přípravků, jejich dovozu a prodeje na území EU, a rovněž na porušování práv duševního vlastnictví, jako jsou ochranné známky, patenty či autorská práva.

Důležitá pro úspěch akce byla také spolupráce se soukromým sektorem a dalšími evropskými a mezinárodními orgány, jako je například organizace CropLife International, Evropská asociace pro ochranu rostlin (ECPA), Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

"Tato operace opět ukazuje, že usilovná koordinovaná práce představuje klíčový prvek pro úspěšný zásah proti kriminálním činům těch, kteří v honbě za snadno získanými penězi ohrožují zdraví a bezpečnost našich občanů," uvedl zástupce výkonného ředitele pro operace Europolu Wil van Gemert.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist