https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/expedice-do-nitra-egyptske-pouste-potvrdila-misto-dopadu-meteoritu-pise-sciencedaily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Expedice do nitra egyptské pouště potvrdila místo dopadu meteoritu, píše ScienceDaily

6.10.2010 11:57 | PRAHA/ROCKVILLE (Ecomonitor)
Objev je zajímavý i pro archeology. Na ilustračním obrázku saharská poušť.
Objev je zajímavý i pro archeology. Na ilustračním obrázku saharská poušť.
Je to už pár tisíc let, co rychlostí 12 000 kilometrů v hodině narazil desetitunový meteorit do zemského povrchu v místech, která dnes nazýváme Saharskou pouští. Jsou to teprve dvě léta, co geo-historikové a mineralogové s pomocí programu GoogleEarth narazili na pravděpodobné místo dopadu, kráter nazývaný Kamil. A je to pár měsíců, co expedice výzkumníků dorazila na určené místo a sběrem vzorků potvrdila, že výzkum dopadu vesmírných těles lze uskutečnit i s pomocí takových prostředků, jako je GoogleEarth, píše server ScienceDaily.
 

Mineralog Vicenzo DeMichele pracující v milánském Muzeu přírodní historie si v roce 2008 při používání programu GoogleEarth všiml nápadných rysů na povrchu africké pouště. Oblast mohla hypoteticky odpovídat svou charakteristikou místu dopadu meteoritu. V tomto přesvědčení se utvrdil i díky družicovým snímkům s vysokým rozlišením, vyžádaným od ASI (Italian Space Agency). Společně s turínským astrofyzikem Mariem DiMartinem zorganizovali v únoru italsko-egyptskou expedici k místu dopadu. Čtyřicetičlenná výprava putovala k místu s pomocí GPS navigace tři dny v obrovském vedru, ale útrap rozhodně nelitovala.

Kovový meteorit o průměru 1,3 metru vážící kolem deseti tun vyhloubil do povrchu Země kráter o hloubce 16 a šířce skoro 45 metrů. „V dávné době musel být záblesk dopadu vidět z okruhu tisíce kilometrů,“ popisuje místo objevu astrofyzik DiMartin. Na místě odborníci z expedice provedli sběr téměř 1000 kg vzorků meteoritu, včetně masivního 83 kilogramového odštěpku. „Nálezy demonstrují, že kovové meteority o váze kolem deseti tun neshoří v atmosféře ani se nerozpadnou, ale dopadají za exploze na povrch a hloubí krátery,“ shrnuje současné poznání Detlef Koschny, vedoucí výzkumného programu NEO (Near Earth Objects, Zemi blízkých těles).

Objev je zajímavý i pro archeology. Současná živá diskuse o datování dopadu a geochronologii totiž připouští, že meteorit dopadl na zemský povrch nejpozději před deseti tisící lety, pravděpodobně ale mnohem blíž současnosti, a tudíž mohl ovlivnit stávající osídlení v oblasti. Archeolog Luigi Folco k výzkumu datace uvádí: „Dopad meteoritu už mohl být spatřen místními lidmi, a proto chceme pátrat v oblastech okolního historického osídlení po stopách, které by nám pomohly zpřesnit datum dopadu.“

Podle zprávy „Egyptian Desert Expedition Confirms Spectacular Meteorite Impact“ uveřejněné dne 27. 9. 2010 na serveru ScienceDaily.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist