https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/google-investuje-do-nejvetsiho-vetrneho-parku-v-africe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Google investuje do největšího větrného parku v Africe

27.10.2015 08:36 | PRAHA (oEnergetice)
Společně s větrným parkem probíhá také výstavba více než 400 kilometrů dlouhého vedení, které bude sloužit jako páteř keňské elektrizační soustavy a které umožní další potřebný rozvoj geotermálních elektráren v údolí Rift. Na ilustračním snímku větrné elektrárny v Jihoafrické republice.
Společně s větrným parkem probíhá také výstavba více než 400 kilometrů dlouhého vedení, které bude sloužit jako páteř keňské elektrizační soustavy a které umožní další potřebný rozvoj geotermálních elektráren v údolí Rift. Na ilustračním snímku větrné elektrárny v Jihoafrické republice.
Americký gigant Google investuje do největšího větrného parku v Africe, který bude po dokončení dodávat elektřinu pro více než dva miliony domácností v Keni. Společnost oznámila, že po dokončení výstavby parku s instalovaným výkonem 310 MW odkoupí 12,5% podíl v projektu od dodavatele technologie společnosti Vestas.
 

„Od investice do největší solární elektrárny na africkém kontinentu vidíme velkou příležitost v rychle rostoucích trzích s vydatným zdrojem obnovitelné energie, kde je obrovský jak potenciál, tak potřeba,“ stojí v oficiálním prohlášení Googlu.

Google tak zároveň připomněl svou první investici do rozvoje čistých technologií v Africe, kterou je solární elektrárna Jasper v Jihoafrické republice. Do tohoto projektu společnost vložila 12 milionů dolarů. Přesnou částku, za kterou odkoupí podíl ve větrném parku Lake Turkana, Google nesdělil.

Společně s větrným parkem probíhá také výstavba více než 400 kilometrů dlouhého vedení, které bude sloužit jako páteř keňské elektrizační soustavy a které umožní další potřebný rozvoj geotermálních elektráren v údolí Rift.

„Jako investor do největšího solárního i větrného projektu v Africe jsme velice optimističtí ohledně potenciálu těchto investic v urychlení pokroku směrem k budoucí čisté energetice,“ dodal Google.

Google v prohlášení dále uvedl, že od své první investice do obnovitelných zdrojů energie vložil do více než 22 projektů přes 2 miliardy dolarů. Mezi tyto projekty patří také investice do americké společnosti SolarCity, největšího poskytovatele solárních technologií ve Spojených státech. Do ní letos na jaře vložil 300 milionů dolarů.

Další nástroj z dílny Googlu pro rozvoj využívání obnovitelné energie, konkrétně energie Slunce, je nedávno spuštěná služba Sunroof. Tato služba, integrovaná přímo do map, poskytuje majitelům domů detailní informaci o energetickém potenciálu střechy a o možné finanční úspoře v případě instalace fotovoltaických panelů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist