https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenprophet-nejsussi-zeme-sveta-bude-brzo-bez-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

GreenProphet: Nejsušší země světa bude brzo bez vody

28.12.2010 06:31 | SANA´A/HODONÍN (Ecomonitor)
Podle předpovědí bude do roku 2020 Jemen první zemí světa, která vyčerpá zásoby podzemní vody. Země zařazená mezi nejchudší státy v oblasti Středního východu má už nyní se suchem značné potíže, napsal server Green Prophet.
 

Jednou z příčin ročního poklesu hladiny podzemní vody o 2,1 metrů je podle zprávy serveru Green Prophet nehospodárné využívání vody pro zalévání kátu, narkotické plodiny s účinky ne nepodobnými žvýkacímu tabáku, na které jsou závislé tři čtvrtiny mužské populace. Zhruba čtyřicet procent vody užívané v zemědělství jde na tuto amfetaminovou libůstku místních obyvatel.

Situace v Jemenu nabývá kritických rozměrů – obyvatelé opouštějí venkov a stěhují se do hlavního města Sana´a, které ale neposkytuje lidem dostatek pracovních příležitostí. Země, kde pětina obyvatel každý den hladoví, je závislá na zemědělské produkci potravin.

Kát je velmi žádaný, ale spotřebuje pětinásobek vody například oproti hroznům. Protože kát lze sklízet vícekrát do roka, zemědělci podléhají ekonomicky lákavější volbě a přestávají produkovat potraviny. Zemědělcům dochází voda a žvýkání kátu jim dává zapomenout na jejich starost se suchem.

Zpráva byla uveřejněna na serveru Green Prophet dne 23. 12. 2010 pod názvem „World’s Thirstiest Country Yemen May Be First To Run Out Of Water“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist