https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-musi-auto-vyhralo-pet-milionu-dolaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: „Muší“ auto vyhrálo pět milionů dolarů

26.10.2010 16:36 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Celý vůz (na obrázku), který jedni přirovnávají k vrtulníku, jiní k vejci na kolečkách, váží 376 kg.
Celý vůz (na obrázku), který jedni přirovnávají k vrtulníku, jiní k vejci na kolečkách, váží 376 kg.
Společnost z Virginie vyhrála hlavní cenu za svůj vůz postavený z lehkých materiálů, který má vynikající aerodynamiku a nízkou spotřebu paliva. Polovinu z hlavní ceny v soutěži „Progressive Insurance Automotive X Prize“ získali tvůrci futuristicky vypadajícího „mušího“ vozu Edison2. Nejlépe totiž splnili úkol navrhnout auto, které na jeden galon ujede 100 mil (tj. spotřeba 2,35 litru na 100 km).
 

U automobilu by vyzdvihován zejména design, který zaujal více než agregát. Vůz pohání motocyklový motor, který spaluje směs 85 % etanolu a 15 % benzínu. Upevněný je na zadní straně extrémně lehkého rámu. Designeři, především bývalý automobiloví závodníci, upřednostnili spalovací motor před elektrickým z důvodu úspor hmotnosti. „Baterie elektromobilů jsou těžké, velké a nákladné,“ uvádí blog projektu Edison2.

Celý vůz, který jedni přirovnávají k vrtulníku, jiní k vejci na kolečkách, váží 376 kg. Sériově vyráběný Smart váží okolo 726 kg. Řidič a cestující do vozu nastupují oknem, podobně jako u závodních aut. Vůz Edison2 dosahuje nejvyšší rychlosti 100 mil za hodinu (160 km/h), je vybaven topením a základní klimatizací. Podle vlastníka by mohl být prodáván za cenu okolo 20 000 USD.

Další dva ocenění soutěžící získali shodně po 2 500 000 USD za vozy s elektrickým pohonem. Tým X-Tracer ze Švýcarska i vůz Move2 od výrobce Li-Ion motorů ze Severní Karolíny berou objednávky na svůj vůz. Nicméně Felix Wagner, vedoucí týmu X-Tracer varuje, že jejich vůz je poměrně drahý, neboť nejde o masovou produkci.

Podle článku Suzanne Goldenbergové „Edison2 Very light car wins $5m X prize“ zveřejněného na serveru Guardian.co.uk 16. září 2010.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist