https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/harpyje-se-vraci-do-stredni-ameriky-po-sedesati-letech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Harpyje se vrací do Střední Ameriky – po šedesáti letech

17.1.2011 06:22 | WASHINGTON/HODONÍN (Ecomonitor)
Belize je momentálně nejsevernějším místo, kde se harpyje vyskytují
Belize je momentálně nejsevernějším místo, kde se harpyje vyskytují
Ohrožené populaci středoamerických harpyjí pralesních se možná začíná blýskat na lepší časy. Harpyje, která se řadí mezi největší dravce, byla v Belize spatřena naposledy v roce 1958. Dočasné vymizení tohoto ptáka ze Střední Ameriky je připisováno hlavně ničení pralesů a lovu, píše server Mongabay.com.
 

Díky úspěšné ochraně přirozeného prostředí tohoto ptačího velikána byly nedávno zaznamenány první návraty na původní stanoviště. Belize je momentálně nejsevernějším místem jeho výskytu. Poprvé byla harpyje v Belize spatřena už roku 2000 a od roku 2005 potvrdili vědci z belizské nadace pro výzkum a environmentální vzdělávání 10 pozorování, z toho devět v přírodní rezervaci Bladen. Ornitologové potvrdili přítomnost čtyř jedinců.

„Provádíme pravidelná pozorování a sčítání, podle poslechu harpyjina volání. Vypadá to, že jsou soustředěné na jednom místě, občas se proletí, ale zase se vrátí na stejný strom,“ popisuje William Garcia, technický vedoucí projektu. Vědci tedy vylezli na sousední strom a spatřili hnízdo s mláďaty.

„Návrat hnízdících harpyjí nasvědčuje tomu, že ochrana habitatu harpyjí v Belize nese zjevné úspěchy a představuje jeden z mála úspěšných pokusů o záchranu druhů v Belize,“ řekl Lee McIoughlin z organizace Ya’axché Conservation Trust, podílející se na ochraně ohrožených lokalit.

Podle článku „Harpy eagles nest in Belize for the first time in over 60 years“ zveřejneném na serveru Mongabay.com dne 6. ledna 2011.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist