https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horni-pocaply-odmitly-stavbu-spalovny-nejdrive-chteji-reseni-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horní Počaply odmítly stavbu spalovny, nejdříve chtějí řešení dopravy

7.2.2018 08:48 | HORNÍ POČAPLY (ČTK)
Horní Počaply na Mělnicku odmítly pondělním usnesením zastupitelů plánovanou stavbu blízké spalovny. Nejdříve chtějí vyřešit dopravu, aby navážení odpadu nezhoršilo životní prostředí v obci. Řekl včera starosta Horních Počapel Jiří Svačina. Spalovna poblíž obce by měla začít fungovat do roku 2024. Je investicí společnosti ČEZ a její stavba je spojená se zákazem skládkování odpadu, který by měl začít platit právě v roce 2024.
 

Zastupitelé přijali nesouhlasné stanovisko, jejich názor může změnit konkrétní návrh řešení dopravy odpadů do spalovny, zatím vědí jen o zadání studie. Problémem se bude muset zabývat Středočeský kraj, v jehož majetku jsou silnice v okolí. "Podmínkou je dopravní řešení, které bude vyhovovat a které obec odsouhlasí," uvedl starosta.

Podle krajského náměstka pro životní prostředí Miloše Petery (ČSSD) je lokalita u Mělníka pro vybudování spalovny vhodná i kvůli tamější infrastruktuře teplárny, která zásobuje i část Prahy. Výhodou je podle něj i to, že u Mělníka lze kromě silniční využít i dopravu železniční a vodní.

Podmínky pro vznik spalovny odpadu určí posudek vlivu na životní prostředí, k němu se vyjadřují i obce. Středočeský kraj připravuje plán odpadového hospodářství, v jeho návrhu je, že by měla vzniknout tato spalovna, ale obsahovat bude i možnost jiných technologií. Výše investice může podle odhadů dosáhnout jedné až dvou miliard korun, bude záležet na použité technologii. Maximální kapacita zařízení může činit zhruba 320.000 tun odpadu ročně, ale zřejmě nebude v takovém rozsahu využívána, protože se očekává, že poroste množství tříděného odpadu a recyklace. Aby se vyplatil provoz spalovny, měla by ročně spalovat na 150.000 tun odpadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Sandra Bejšáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist