Houbaři na jihu Čech zažívají nejlepší sezonu za poslední tři roky
Právě podobné akce bývají jakýmsi indikátorem výskytu hub ve volné přírodě. Mykologové na výstavách musí exempláře pravidelně obměňovat, jelikož dlouho nevydrží čerstvé. Pokud je v přírodě dostatek hub, není problém expozici pravidelně obměňovat. Třeboňská výstava nabízí více než dvě stovky druhů hub. "Lidé je pravidelně nosí, takže je můžeme vyměňovat," uvedla Kotilová.
Dodala, že letošní rok je pro houbaře velmi příznivý. Poslední dvě sezony přitom byly výrazně slabší. Šlo zejména o rok 2015, kdy velké sucho růstu hub nepřálo. "Loni už to bylo lepší a letos je to ještě o něco příznivější. Sice v srpnu byl na chvíli útlum, ale teď už je zase hub dostatek," uvedla Kotilová.
Dodala, že lidé nejraději sbírají hřiby, především smrkové, dubové a borové. Tyto druhy se lidově nazývají pravými hřiby. "Ale na jídlo je chuťově vynikající i řada jiných druhů," řekla. Podle ní se zatím letos ještě příliš nevyskytují strakoši nebo klouzky. Jejich čas možná ještě přijde.
Kotilová dodala, že rovněž záleží na lokalitách, kam houbaři vyrazí. "Pokud bych to vzala třeba z pohledu Třeboně, tak směrem na Jindřichohradecko a Pelhřimovsko zatím nerostou tolik jako směrem na Českobudějovicko," uvedla.
Na řadě míst se navíc zatím ještě houbám nedaří v lesích. Spíš se vyskytují na hrázích rybníků nebo v okolí potoků a říček. "Záleží totiž na srážkách, které spadnou. Někdy mohou být opravdu jen lokální a do větších lesů se ta voda nedostane. Ale to by se s nástupem podzimu, kdy bývá obecně víc vlhko, mělo změnit," řekla.
reklama