https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hromadny-uhyn-ryb-na-labi-vysetruje-policie-jako-trestny-cin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hromadný úhyn ryb na Labi vyšetřuje policie jako trestný čin

8.11.2016 05:51 | NYMBURK (ČTK)
Policie se začala případem zabývat po obdržení trestního oznámení od místního svazu rybářů. Ilustrační snímek.
Policie se začala případem zabývat po obdržení trestního oznámení od místního svazu rybářů. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nedávný úhyn ryb na Labi začala policie vyšetřovat jako trestný čin poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Podle mluvčí policie Petry Potočné začnou vyšetřovatelé zjišťovat, odkud se do Labe neznámá látka dostala.
 

"Policisté budou ve spolupráci s odborem životního prostředí postupovat proti proudu Labe od místa úhynu a budou kontrolovat firmy v okolí," řekla Potočná. Policisté podle ní vyloučili, že se nebezpečná látka do Labe dostala přítokem z řeky Cidliny. Vyšetřovatelé budou v okolí firem odebírat vzorky a porovnávat je se vzorky vody, ve které ryby uhynuly. "Podaří se nám díky tomu zjistit, z které konkrétní firmy látka unikla," dodala mluvčí.

Policie se začala případem zabývat po obdržení trestního oznámení od místního svazu rybářů. "My jsme to do té doby prověřovali, nicméně po podání trestního oznámení jsme zahájili úkony trestního řízení," dodala Potočná. Případnému viníkovi hrozí podle policie až půl roku odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

Zhruba 500 kilogramů ryb uhynulo na Labi v Nymburku 21. října. Podle mluvčího nymburské radnice Petra Černohouse bylo zjištěno, že ve vodě nebyl dostatek kyslíku. "Deset miligramů kyslíku na litr vody je norma, podle testů byl ale ve vodě v době úhynu zhruba jeden miligram kyslíku," řekl Černohous. Podle Nymburského deníku s odvoláním na hasiče se hromadné úhyny ryb na Labi každoročně ve stejných datech opakují.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KK

Karel Karel

8.11.2016 18:23
Jedním z největších znečišťovatelů může být lihovar v Kolíně, pakliže melasové
výpalky vypouští přímo do řeky... Zjistit to lze poměrně snadno, je ale otázkou,
zdali to odpovědné úřady chtějí...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist