Hustopeče oslavily den mandloní, stromy letos rozkvétají pomaleji
Loni tisíce bílých květů ozdobily sad přibližně o týden dřív. Každoročně do Hustopečí lákají turisty.
Součástí sobotních Slavností mandloní a vína byl jarmark či soutěž o nejlepší mandlový dezert. Lidé mohli ochutnávat speciality v restauracích, případně se vydat na procházku do sadů.
Mandle z Hustopečí kdysi nacházely uplatnění při výrobě cukrovinek v čokoládovnách Zora Olomouc. Pěstování se ale přestalo počátkem 90. let kvůli levnějšímu dovozu vyplácet, a tak sady začaly pustnout, část zanikla.
Sady postupně získalo město, které je omlazuje, místy rozšiřuje a postupně mění v turistickou atrakci. Nad Hustopečemi vznikla rozhledna, sady protíná mandloňová stezka s několika odpočinkovými místy.
Mandloně pocházejí ze severní Afriky a západní Asie. Vyžadují teplo, v Evropě proto prosperují hlavně ve Středomoří. Na slunných jihomoravských svazích však také přinášejí plody.
reklama