https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hybridy-zacinaji-byt-doma-i-ve-svete-luxusnich-vozu-pristi-rok-se-prida-i-ferrari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hybridy začínají být doma i ve světě luxusních vozů. Příští rok se přidá Ferrari

18.5.2012 01:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Příští rok by se mělo objevit i hybridní Ferrari, model Enzo. Ilustrační snímek
Příští rok by se mělo objevit i hybridní Ferrari, model Enzo. Ilustrační snímek
Porsche, Mercedes, BMW, Lexus. Automobilky, jejichž vozy si mohou dovolit jen opravdu bohatí lidé, se přizpůsobují ekologickým trendům a nabízejí hybridní motory. Od příštího roku mezi ně bude patřit i italská luxusní značka Ferrari, píše San Francisco Chronicle.
 

Podle médií bude tento první hybrid od Ferrari, pojmenovaný po zakladateli značky Enzo, i nejsilnější a nejdražší model automobilky. Jeho cena se bude pohybovat okolo 1,7 milionu korun a k mání bude od příštího roku na americkém trhu.

Hybrid využije technologii, kterou Ferrari vyvinul pro své vozy Formule 1, nazvanou Hy-Kers. Elektromotor vozu dodá dalších sto koňských sil, celkem bude vůz disponovat silou více jak devíti set koňských sil, což je výkon, jaký jiný vůz této značky nemá. Spotřeba paliva přitom bude o čtyřicet procent nižší.

Ferrari ale rozhodně není prvním výrobcem drahých aut, který se pustil do vývoje „zelených“ aut. Německá automobilka Porsche prodává hybridní verzi sportovního modelu Cayene i kupé Panamera a plánuje na příští rok přijít i s modelem Spyder. Tento model by měl kombinovat 500 koní spalovacího motoru a 218 koní elektromotorů. Vůz pak nabídne rychlost až 320 kilometrů za hodinu.

BMW, další německý výrobce, plánuje od roku 2014 vybavit hybridním pohonem i model i8. Ani u tohoto výrobce nebude ekologie na úkor výkonu: zrychlení na 100 km/h by měl dosáhnout do pěti sekund.

Mezi luxusními vozy vede nabídka automobilky Lexus, která nabízí hned pět hybridů, nejlevnější z nich začíná těsně za půl milionem korun, nejdražší pak vyjde na víc jak dva miliony. Pozadu nezůstává ani Mercedes se svým aktuálně dostupným modelem S-Class hybrid (necelé dva miliony korun) a na letošek připravovanou hybridní kombinaci elektromotoru a dieselu u modelu E-Class. Výrobu hybridního SUV zvažuje i automobilka Bentley.


reklama

 
Další informace |
Popdle zprávy Ferrari Hybrid Surpassing $850,000 Enzo as Most Expensive: Cars vydané 15. 5. 2012 na serveru San Francisco Chronicle.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist