https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/i-boty-se-daji-recyklovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

I boty se dají recyklovat

11.5.2011 01:41 | PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor)
Recyklovatelná obuv Okabashi.
Recyklovatelná obuv Okabashi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Okabashi
Zákazníci ve Spojených státech si mohou koupit stoprocentně recyklovatelné sandály. Obuv Okabashi navíc obsahují až čtvrtinu recyklovaného materiálu, informují webové stránky CNN. Pro americké zákazníky je pozitivní i to, že se boty vyrábí v USA a k zákazníkovi tak nemusí „cestovat“ tisíce mil.
 

Koncem 70. let minulého století odešel Bahman Irvani s rodinou z Iránu do Ameriky. Po pár letech v Americe se vrátil k rodinné tradici – výrobě obuvi a svůj podnik nazval „Okabashi“.

Irvani zaměstnává přibližně 200 pracovníků, kteří vyrábějí až 20 000 párů bot denně. Jeden pár pak zákazníky vyjde na pouhých 12 dolarů (méně než 200 korun). Zatímco jiné společnosti nechávají vyrábět boty v zahraničí s nižšími náklady, Irvani trvá na zachování výroby v USA. Majitel firmy je spokojený, že boty Okabashi „nacestují“ při distribuci k zákazníkovi v průměru 800 mil (zhruba 1200 kilometrů), zatímco čínské bot mohou být dováženy ze vzdálenosti okolo 12 000 mil (přes 19 000 kilometrů).

Při výrobě letní obuvi se používá 25 % recyklovaného materiálu. A samotné boty jsou po skončení životnosti stoprocentně recyklovatelné. „Jen velmi málo bot je recyklovatelných,“ říká Irvani. Jeho sandály jsou prý z jednoho druhu materiálu a díky tomu odpadá rozdělování podle druhů použitých surovin.

Za čtvrt století již společnost prodala více než 30 milionů párů sandálů. Irvani říká, že chce jen navrhnout a vyrobit pohodlnou botu, což podle něj dělá stejně dobře jako konkurence na jiných kontinentech. To je důležité, neboť v USA se každý rok prodají dvě miliardy párů obuvi a 99 % z nich je vyrobeno v zámoří.

Podle článku Natalie Sneddenové a Chrise Hrubeshe „Sole trader takes recycling in his stride“ zveřejněném na serveru CNN dne 11. dubna 2011.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist