https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/i-kdyz-mrzne-v-chotci-na-jicinsku-kvetou-tropicke-rostliny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

I když mrzne, v Chotči na Jičínsku kvetou tropické rostliny

1.3.2018 02:40 | CHOTEČ (ČTK)
Většina tropických druhů rostlin, které má ve skleníku v Chotči Antonín Lukscheiter, by teď venku nepřežila. Třeba u orchidejí, jakmile klesne teplota pod plus pět stupňů, je to velmi špatné. Ale jsou i citlivější rostliny. Ve sklenících má i tilandsie, dischidie, bromélie, sukulenty, kaktusy, rhipsalisy a stromové kaktusy nebo vlhkomilné rostliny. / Ilustrační foto
Většina tropických druhů rostlin, které má ve skleníku v Chotči Antonín Lukscheiter, by teď venku nepřežila. Třeba u orchidejí, jakmile klesne teplota pod plus pět stupňů, je to velmi špatné. Ale jsou i citlivější rostliny. Ve sklenících má i tilandsie, dischidie, bromélie, sukulenty, kaktusy, rhipsalisy a stromové kaktusy nebo vlhkomilné rostliny. / Ilustrační foto
Foto | Cliph / Flickr
Ve vyhřívaných sklenicích pěstitele tropických a subtropických rostlin Antonína Lukscheitera v Chotči na Jičínsku kvetou vzácné orchideje, tilandsie nebo kaktusy. Nebylo by to nic mimořádného, kdyby se teploty venku nepohybovaly hluboko pod nulou. V těchto mrazivých dnech není snadné tropy v rozlehlých sklenících udržet, řekl Lukscheiter.
 

"Ráno bylo venku minus 17, teď je okolo minus deseti stupňů Celsia. V takových mrazech jsme rádi, když máme ve skleníku 15 stupňů Celsia. To je velký úspěch," říká pěstitel, když prochází mezi speciálně upravenými stoly zaplněnými do posledního místa květináčky s rostlinami. V květináčích visí i ze stropu.

"Topíme dřevem. V zimě je to jako na vojně, musíme každé tři hodiny ve dne v noci ke kotli. Jinak by teplota klesla a byl by problém. Většina tropických druhů, které tu máme, by teď venku nepřežila. Třeba u orchidejí, jakmile klesne teplota pod plus pět stupňů, je to velmi špatné. Ale máme tu i citlivější rostliny," upozorňuje Lukscheiter. Ve sklenících má i tilandsie, dischidie, bromélie, sukulenty, kaktusy, rhipsalisy a stromové kaktusy nebo vlhkomilné rostliny.

Většinu produkce tvoří uměle vypěstované semenáče, mladé i dospělé rostliny z vlastní produkce. V navzájem propojených sklenících jich má tisíce. "Přes 90 procent toho, co tu vidíte, jsme vypěstovali ze semen nebo rozmnožili odnožemi," říká šestapadesátiletý muž, který si založením firmy zaměřené na produkci semenáčů exotických rostlin v roce 1990 splnil svůj sen. "Musí to bavit, jinak to nejde. S kytkami jsem téměř pořád," usmívá se pěstitel a v ruce drží bíle kvetoucí orchidej. V květu má několik druhů orchidejí, ale i některé kaktusy.

S pěstováním mu pomáhá syn i manželka. "Jsme rodinná firma. Začátky naší činnosti jsou spjaty s kaktusy a tilandsiemi. Kaktusy byly jedny z mála exotických rostlin, se kterými mohl člověk za bolševika přijít do styku. Snad proto jsme i my u nich začínali," vzpomíná. Postupně sortiment rozšířili o nové druhy sukulentních rostlin, voskovky, kapradě, Hydnophyta a Myrmecodia.

"V těchto mrazech necháváme rostliny spíše na suchu, zaléváme méně, proto nejdou do květu tak divoce. Příští týden, kdyby se už mělo oteplit, by to už mohlo být jiné. Předpokládáme, že se počasí zlomí a rostliny vyrazí," dodává.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist