https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/invazni-druhy-stoji-velkou-britanii-17-miliardy-liber-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Invazní druhy „stojí“ Velkou Británii 1,7 miliardy liber ročně

18.12.2010 08:15 | HODONÍN/LONDÝN (Ecomonitor)
Invazní druhy živočichů a rostlin přišly letos britské hospodářství na 1,7 miliardy liber. Potřeba likvidace a potírání šíření nezvaných hostů je podle zprávy BBC nejvíce patrná v oblasti zemědělství a zahradnictví, zatímco domácí škůdci a hlodavci přijdou levněji.
 

V Anglii dosáhly náklady související s invazními druhy 1,3 miliardy liber. Je to proto, že se zde nepůvodní exempláře dobře etablovaly, zatímco společné náklady Skotska a Walesu jsou „jen“ 384 milionů liber. Pomyslný žebříček nejúspěšnějších škůdců vede vytrvalá křídlatka japonská a velmi životaschopná populace králíků. Mezi další neoblíbené hosty se zařadila myš domácí, norek a z rostlin pěnišníky a bolševník velkolepý. Vědci provedená analýza potvrdila, že invazní druhy ohrožují jak jednotlivé původní plodiny, tak i životní podmínky a stav celých ekosystémů.

Analýza určená pro britské ministerstvo životního prostředí potvrzuje slova ministra Richarda Benyona: „Invazní druhy mají výrazný dopad na naši ekonomiku zrovna tak jako na přírodu.“ A že likvidace invazních druhů něco stojí? „Čím víc se u nás uchytí, tím víc je těžší a nákladnější odsud dostat,“ říká Benyon. „Včasný zásah v prvotní fázi výskytu se může zdát zbytečně drahý, ale je mnohem efektivnější a ušetří spoustu peněz při běhu na dlouhou trať, kterému bychom se jinak stejně nevyhnuli.“

Článek byl uveřejněn na informačním serveru BBC dne 15. 12. 2010 pod názvem „Non-native species cost 'British economy £1.7bn'“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist