https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-zabranit-odlesnovani-zaplatte-farmarum-aby-nekaceli-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak zabránit odlesňování? Zaplaťte farmářům, aby nekáceli stromy

21.7.2017 06:26 | PRAHA (ČTK)
Jak zabránit kácení deštných pralesů? Zaplatit za nekácení.
Jak zabránit kácení deštných pralesů? Zaplatit za nekácení.
Zatímco se ochránci přírody přou o to, jak nejúčinněji zabránit odlesňování, američtí vědci přicházejí s jednoduchým řešením: zaplaťte farmářům v chudých zemích za to, že nebudou kácet stromy na svých pozemcích. S odkazem na nově zveřejněnou studii v časopisu Science o tom informovala agentura Reuters.
 

Rychlost odlesňování ve 121 ugandských vesnicích, kde majitelé pozemků dostali 28 dolarů (627 Kč) za každý hektar půdy, na kterém nepokáceli stromy, se během dvou let snížila o více než polovinu. Podle studie výsledek programu tak výrazně překonal náklady.

V rámci boje proti globálnímu oteplování by podle vědců měla podobná opatření být uplatněna i v jiných zemích, kde jsou velké pralesy - například v Brazílii, Kongu či Peru.

"Když pomyslíte na škody způsobené globálním oteplováním, tak zaplatit lidem, aby nekáceli stromy je efektivní a cenově výhodné řešení," uvedla ekonomka Seema Jayachandranová, která se na studii podílela. "Je to jednoduchý nápad a přínosy jsou větší než náklady," dodala.

Vědci doufají, že část z několika miliard dolarů, které na základě pařížské dohody o klimatu z roku 2015 bohaté státy přislíbily chudým zemím na boj proti změně klimatu, by mohla být použita podobně jako v Ugandě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist