https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kanadu-od-minuleho-tydne-trapi-mohutny-lesni-pozar
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kanadu od minulého týdne trápí mohutný lesní požár

10.5.2016 08:49 | PRAHA (ČTK)
S ohněm ve městě a okolí bojuje téměř tisíc hasičů, které ze vzduchu podporují desítky helikoptér a letadel s vodou.
S ohněm ve městě a okolí bojuje téměř tisíc hasičů, které ze vzduchu podporují desítky helikoptér a letadel s vodou.
Výrazné ochlazení a občasný déšť zpomalují postup mohutného požáru v kanadské provincii Alberta, který nicméně již zachvátil plochu 1600 kilometrů čtverečních. Úřady v neděli ukončily leteckou evakuaci obyvatel z ohrožených oblastí, nyní začala další fáze boje s ohněm, kdy se hasiči snaží dostat oheň zcela pod kontrolu. Podle albertské premiérky Rachel Notleyové, která dnes okolí zasaženého města Fort McMurray navštívila, se prvními oběťmi živlu stali dva mladí lidé, kteří zahynuli při nehodách během evakuace.
 

"Bereme to jako skvělé počasí pro boj s požárem," řekl podle televize CBC hasičský předák Chad Morrison poté, co v oblasti během neděle poklesly teploty a dorazily první srážky. "Můžeme skutečně proniknout k požáru a dostat ho pevně pod kontrolu," dodal. Hasiči však zdůrazňují, že navzdory optimističtějším předpovědím se mohou potýkat s živlem ještě dlouhé týdny.

Podle albertské vlády se díky změně počasí šíří oheň pomaleji, než se očekávalo. Zatímco v sobotu se hovořilo o zasažené ploše 2000 kilometrů čtverečních, v neděli premiérka Rachel Notleyová tento údaj redukovala na 1600, což je více než trojnásobek rozlohy české metropole. Oheň se také přiblížil k hranici sousední provincie Saskatchewan.

Během neděle byla podle Notleyové dokončena letecká evakuace obyvatel, kteří předtím prchli do ubytovacích táborů ropných společností severně od Fort McMurray. Vzduchem a po silnici opustilo město během víkendu na 25.000 lidí, čímž počet evakuovaných z Fort McMurray a okolních obcí překročil 100.000. Velká část z nich zamířila až do stovky kilometrů vzdálených velkoměst Edmonton a Calgary.

S ohněm ve městě a okolí bojuje téměř tisíc hasičů, které ze vzduchu podporují desítky helikoptér a letadel s vodou. Déšť, který by pro ně byl nejvítanější pomocí, byl sice jen slabý, výrazně se však ochladilo - ze sobotních až 27 stupňů klesly teploty na zhruba sedm stupňů Celsia.

Během neděle byla podle Notleyové dokončena letecká evakuace obyvatel, kteří předtím prchli do ubytovacích táborů ropných společností severně od Fort McMurray.
Během neděle byla podle Notleyové dokončena letecká evakuace obyvatel, kteří předtím prchli do ubytovacích táborů ropných společností severně od Fort McMurray.

Podle Notleyové se hasiči nyní primárně zaměří na ochranu klíčových budov ve Fort McMurray, jako jsou nemocnice, školy či úřady, což by mělo usnadnit návrat života do města. Podle úřadů ovšem může trvat dlouhé měsíce, než se podaří byť jen část Fort McMurray opět zprovoznit.

Oheň jen v tomto městě zničil téměř 2000 domů. Analytici zatím odhadli škody na majetku na nejméně sedm miliard kanadských dolarů (asi 128 miliard korun).

Notleyová dnes nicméně uvedla, že situace se natolik stabilizovala, že úřady mohou začít s plánováním návratu evakuovaných. Žádný časový harmonogram zatím stále neexistuje, provinční vláda již ale sestavila tým, který má návrat lidí připravit.

"Teprve si začínáme uvědomovat hospodářské dopady," řekl dnes podle AP kanadský premiér Justin Trudeau. Řekl také, že kanadská vláda obnovu města v nadcházejících letech podpoří. Zároveň vyzval Kanaďany, aby pokračovali ve sbírce pro Červený kříž.

Kanadský ministr veřejné bezpečnosti Ralph Goodale, že díky nynějšímu příznivému vývoji se úřady stále více zabývají obnovou poničeného města. "Bude to běh na dlouhou trať, neboť v současné době zde nejsou žádné dodávky elektrické energie, plynu a vody. Všude je nebezpečný materiál," řekl Goodale.

Týden od začátku požáru sdělila provinční premiérka veřejnosti informace o jeho vůbec prvních obětech. Jsou jimi dívka a chlapec ve věku 15 a 19 let, kteří zahynuli při nehodě během evakuace.

Fort McMurray leží v centru oblasti těžby ropných písků a kvůli ohnivému peklu se podle aktuálních údajů zastavila polovina místní produkce ropy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist