https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karolina-peake-situace-na-mzp-vrha-stin-na-celou-vladu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karolína Peake: Situace na MŽP vrhá stín na celou vládu

17.12.2010 21:13 | PRAHA (Ecomonitor)
"Kauza Drobil“ vrhá stín na prioritní programový bod vlády eliminovat korupci v naší zemi, prohlásila místopředsedkyně strany Věci Veřejné Karolína Peake ve vysílání Radiožurnálu. Podle ní je třeba nebrat informace z médií na lehkou váhu a zachovat stabilitu silné vlády. Pokusy opozice o zpochybnění jednání koalice považuje za legitimní.
 

Peake v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu uvedla, že na pátečním koaličním jednání chtěli Věci veřejné od premiéra vysvětlení. „Chceme mít více informací pro to, abychom v úterý byli schopni čelit napadání ze strany opozice a abychom tomuto napadání byli schopní čelit se ctí,“ vysvětlila Peake. Informacích z médií nebere na lehkou váhu, více o nich ale hovořit odmítla. „Tato koalice má mimořádnou šanci prosadit v tomto volebním období zásadní reformy, na které čeká celá Česká republika. Já nechci hysterickými výkřiky v tuto chvíli ohrožovat stabilitu této mimořádně silné vlády,“ uvedla Peake.

Karolína Peake prohlásila, že nesouhlasí s tvrzením premiéra, že situace je zbytečně zhysterizovaná. „Ta situace je vážná. Nedomnívám, že je to situace, která by zasahovala pouze ODS. Ta situace zasahuje všechny koaliční partnery a celou vládu. Nedomnívám se, že jednáme hystericky,“ řekla Peake ve Dvaceti minutách Radiožurnálu a ke snaze ČSSD dodala: „Je naprosto legitimní pro opozici, aby napadala jednání koalice a aby případně i zpochybňovala její jednotlivé členy. Já jim toto jejich právo nijak neubírám.“

Peake uvedla, že ve Věcech veřejných nevidí žádné zmatení z kauzy „Drobil“, jak uvedl v médiích poslanec Dolejš (KSČM). „Problematická situace, která nastala na ministerstvu životního prostředí a Státním fondu životního prostředí není situace Věcí veřejných, je to situace ODS, která ovšem vrhá stín na celou koalici, a proto jsme nuceni k ní se nějakým způsobem vyjadřovat a pomáhat ji řešit našim koaličním partnerům. Nicméně není to zmatená situace Věcí veřejných,“ ohradila se proti slovům Dolejše. Koaliční krizí by situaci nenazývala.“Nejenom Věci veřejné, ale celá koalice, pan premiér Nečas i pan ministr Drobil projevili velkou zodpovědnost vůči koalici. A já velmi oceňuji džentlmenské chování pana ministra Drobila, když rezignoval,“ uvedla Peake.

Rozhovor se dotkl také analýzy společnosti Factum Invenio. která ukázala, že Věci veřejné od květnových voleb ztratily 400 tisíc voličů. Peake uvedla, že VV před volbami vytvořili alternativu stylu. „Chtěli jsme prosazovat jiný styl v politice a jsem přesvědčená, že i to, jakým způsobem rychle proběhla změna na ministerstvu životního prostředí, je výsledkem změny politické kultury,“ řekla místopředsedkyně stany. Peake také uvedla, že chce více žen v politice, ale neměla by to být pro ženy povinnost určená kvótami. Dodala, že v komunální politice mají ženy „dost prostoru pro to zkombinovat profesní růst v politice se soukromým životem“.

Podle rozhovoru Štěpánky Čechové s Karolínou Peak zveřejněném na webu Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu dne 16. prosince 2010.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist