https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-vyzvala-cr-k-nalezite-ochrane-laboratornich-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise vyzvala ČR k náležité ochraně laboratorních zvířat

16.7.2017 01:06 | BRUSEL (ČTK)
Česká republika dosud nepřevedla do národního práva odpovídajícím způsobem například zásadu nahrazení živých zvířat při laboratorních pokusech, pokud je to možné. Ilustrační snímek laboratorních krys.
Česká republika dosud nepřevedla do národního práva odpovídajícím způsobem například zásadu nahrazení živých zvířat při laboratorních pokusech, pokud je to možné. Ilustrační snímek laboratorních krys.
Evropská komise vyzvala Českou republiku a Slovinsko k plné implementaci směrnice o ochraně zvířat využívaných pro vědecké účely. Česká republika dosud nepřevedla do národního práva odpovídajícím způsobem například zásadu nahrazení živých zvířat při laboratorních pokusech, pokud je to možné, informovala ve čtvrtek Evropská komise.
 

Druhým principem, k jehož dodržování se má Česká republika náležitě zavázat v příslušném zákoně, je zlepšení podmínek chovu či používání zvířat, vyplývá z pravidelného přehledu prohřešků zemí EU vůči unijní legislativě.

V některých ohledech zaostává za standardy stanovených směrnic také slovinský zákon. Podle komise to může narušit řádné fungování unijního vnitřního trhu.

Z těchto důvodů Evropská komise vyzvala obě země, aby uvedly své zákony do souladu s unijními pravidly o ochraně laboratorních zvířat. Na reakci mají dva měsíce.

Příslušná směrnice z roku 2010 měla být převedena do národního práva do 10. listopadu roku 2012. Jejím cílem je zajištění vysoké kvality života zvířat chovaných pro vědecké účely a zároveň zajištění řádného fungování vnitřního trhu EU. Unijní předpisy rovněž mají snížit počet zvířat používaných při pokusech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist