https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koralovy-utes-nalezen-na-necekanem-miste-pise-msnbc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Korálový útes nalezen na nečekaném místě, píše MSNBC

25.10.2010 10:54 | PRAHA/HAIFA (Ecomonitor)
Nedaleko izraelského pobřeží se podařilo týmu amerických mořských biologů nečekaně objevit kromě dvou vraků potopených lodí i hlubokomořský korálový útes. Nachází se na ploše několika čtverečních mil v hloubce 700 metrů, necelých čtyřicet kilometrů od pobřeží Tel Avivu. O objevu referuje server MSNBC.com.
 

Jedná se o první nález korálového útesu hlubokomořského typu v dané oblasti, která je obecně považována z hlediska druhové rozmanitosti podmořského života za spíše řídce osídlenou.

Význam takového objevu pro pochopení adaptací na extrémní podmínky – nedostatek světla a vysoké tlaky – přibližuje badatel Yizhaq Makovsky, který koordinoval projekt z univerzity v Haifě: „Prakticky jsme nepředpokládali a vlastně jsme si ani nedokázali představit, že narazíme na tak velké útesy. Bylo to jako nalézt kvetoucí oázu uprostřed pouště.“ Způsob, jakým se druhy přizpůsobují těmto podmínkám, by tým vědců rád koreloval se změnami, jaké může přinést případná změna klimatu.

„Je zapotřebí okamžitě vytvořit hlubokomořskou rezervaci, která by umožnila další ochranu a výzkum této lokality,“ říká Makovsky a dodává: „Náš objev jen demonstruje, kolik možných překvapení pro nás hlubiny oceánu ještě mohou mít.“

Podle zprávy „Corals Discovered Where None Were Expected“ uveřejněné na webu MSNBC.com dne 5. 10. 2010.


reklama

 
Další informace |
Fotografie útesu na stránkách greenprophet.com.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist