https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/la-repubblica-italove-v-cine-stavi-autonomni-zelene-mesto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italové v Číně staví autonomní zelené město

6.9.2017 09:00 (ČTK)
První město, které by mělo být postaveno do konce roku 2020 a které bude odpovídat trvale udržitelnému rozvoji, si objednalo město Liou-čou v Číně (na obrázku), v oblasti, která patří ve světě k těm, které jsou nejvíce zasaženy smogem. Bude na ploše 175 hektarů podél řeky Liou-ťiang v provincii Kuang-si Čuang.
První město, které by mělo být postaveno do konce roku 2020 a které bude odpovídat trvale udržitelnému rozvoji, si objednalo město Liou-čou v Číně (na obrázku), v oblasti, která patří ve světě k těm, které jsou nejvíce zasaženy smogem. Bude na ploše 175 hektarů podél řeky Liou-ťiang v provincii Kuang-si Čuang.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Stefano Boeri / Stefano Boeri Architetti.net
Do roku 2020 se v Asii zrodí zcela "zelené" město, které bude z energetického hlediska plně soběstačné díky geotermickým a fotovoltaickým zařízením v budovách, elektrickým dopravním prostředkům a tisícům stromů mezi stavbami a ulicemi. Jeho autorem je tým italských architektů ze studia Stefano Boeri Architetti, píše italský deník La Repubblica. Tento tým je již autorem Vertikálního lesa, který vznikl v roce 2014 v Miláně.
 

Dosud jsme byli zvyklí na to, že se stavěly objekty přispívající k ochraně životního prostředí, jako jsou futuristické věže pohlcující jemný prach či zdi absorbující smog; používaly se zvláštní materiály vyrobené z obnovitelných zdrojů. Mnohem složitější je realizovat projekt městského celku se všemi službami, který by měl ty nejlepší vlastnosti.

První město, které by mělo být postaveno do konce roku 2020 a které bude odpovídat trvale udržitelnému rozvoji, si objednalo město Liou-čou v Číně, v oblasti, která patří ve světě k těm, které jsou nejvíce zasaženy smogem. Rozkládat se bude na ploše 175 hektarů podél řeky Liou-ťiang v provincii Kuang-si Čuang na jihu země.

Podle projektu by v něm mělo bydlet 30.000 lidí. Stát tu budou nejen rezidenční budovy, ale také komerční a rekreační objekty, hotely, dvě školy a nemocnice. Je to takový malý experiment, který má ukázat, zda je možné městský model z laboratoře přenést do jiných oblastí světa.

Každá budova bude energeticky autonomní a vybavená systémy umožňujícími udržitelný rozvoj. Geotermie bude využívána pro vytápění interiérů. Na všech střechách budou solární panely, které budou akumulovat co nejvíce obnovitelné energie. V Liou-čou Forest City, jak byl projekt pojmenován, budou moci jezdit pouze elektrické automobily a městská síť bude napojena na svou větší sestru, vysokorychlostní trať, kde budou jezdit moderní vozy neznečišťující životní prostředí. Především však různé konstrukce - některé postavené do výšky a jiné do šířky - stejně jako společné prostory a ulice, budou přímo zaplaveny zelení: v alejích, na náměstích na balkonech a průčelích budov bude 40.000 stromů a jeden milion rostlin více než stovky druhů.

Tyto přírodní plíce pomohou nemálo snížit koncentraci smogu v atmosféře. Až bude zelené město hotovo, mělo by každoročně absorbovat kolem 10.000 tun oxidu uhličitého, který se stane nejlepším hnojivem pro rostliny, a 57 tun jemného prachu. Naopak by město mělo produkovat 900 tun kyslíku ročně, a tím výrazně zlepšit kvalitu vzduchu, který lidé dýchají. A jako by to nestačilo, jsou zde i další výhody zeleně, která bude rovněž plnit roli "pokrývky" pomáhající snižovat teplotu ve městě a tedy i globální oteplování. Zeleň také tlumí hluk a v lesících se mohou usazovat ptáci, hmyz a malí živočichové.

Jde o velmi promyšlený a funkční projekt, k němuž se připojují další velká města: v Lausanne je to Cedrová věž a v Šen-čenu, Šanghaji a Nan-ťingu vertikální lesy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist