https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/laboratorni-maso-prichazi-prvni-hamburger-ze-zkumavky-by-mohl-byt-uz-v-rijnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Umělé maso: První hamburger ze zkumavky by mohl být už v říjnu

20.2.2012 17:24 | PRAHA/VANCOUVER (Ecomonitor)
V říjnu už se takhle možná budou připravovat burgery ze zkumavky
V říjnu už se takhle možná budou připravovat burgery ze zkumavky
Foto | Neil T / Flickr
Vůbec první hamburger ze zkumavky by mohl být usmažen v říjnu. Uvedl to holandský vědec Mark Post, který na Univerzitě v Maastrichtu vede výzkum vývoje umělého masa. Jeho masová výroba bude ale zřejmě ještě nějakých 10 až 20 let trvat, cituje Posta deník The Financial Times.
 

Mark Post svůj odhad představil ve Vancouveru na každoročním setkání organizace The American Association for the Advancement of Science (jde o společnost, která například vydává časopis Science). Podle vědců by umělé maso z továren mělo mít menší dopady na životní prostředí než maso z farem. Živý skot a vepři totiž dokáží na maso proměnit jen přibližně 15 % proteinů z rostlinné stravy, kterou spořádají. “Pokud se nám u masa pěstovaného v laboratoři podaří zvýšit účinnost z 15 na 50 %, bude to pořádný krok kupředu,” uvedl profesor Post.

Holandští vědci maso vyvíjejí z hovězí tkáně. V současnosti má prý maso vybledlou žluto-růžovou barvu, protože neobsahuje krev. Vědci prý ale ještě chtějí na vzhledu umělého masa zapracovat. Aby hamburgerům nechyběl tuk, vyvíjí se v laboratoři i hovězí tuk, který se do mletého masa hamburgerů bude přidávat.

The Financial Times citují rovněž Patricka Browna, profesora biochemie z kalifornské Stanford University, podle něhož se očekává zdvojnásobení konzumace masa do roku 2050. To už by ale mohla naplno běžet masová výroba umělého masa. "S projektem jsme začali před šesti lety a očekávám, že to bude trvat ještě tak 10 až 20 let, než bychom ho mohli produkovat ve velkém množství,” citují The Financial Times profesora Marka Posta.


reklama

 
Další informace |
The Financial Times o projektu informoval 19. února 2012 v článku Scientists prepare test-tube burger.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist