https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lahudka-v-igelitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lahůdka v igelitu

6.11.2002 13:20 | PRAHA (EkoList)
Od počátku srpna platí vyhláška Ministerstva zdravotnictví (MZ), která zakazuje volný prodej krájeného chleba a plněného pečiva, jako jsou například koláče nebo koblihy. Velmi pravděpodobně tak dojde ke zvýšení produkce obalů.
 

Obchodníci jsou totiž nyní povinni tento druh pečiva nabízet pouze balený nebo prodávat u pultu s obsluhou. Nařízení se nevztahuje na běžné pečivo, jako jsou například housky či rohlíky, a na nekrájený chléb. Autoři předpisu si od toho slibují, že hygieničtější způsob nakládání s volně prodejnými potravinami by mohl zabránit některým infekcím či onemocněním.

Na pult není místo
K prodeji baleného pečiva přistoupí pravděpodobně většina prodejců, protože zřízení prodejních pultů je často velmi obtížné. "Musíme mít vyčleněného pracovníka, který chléb balí. Bereme proto co nejvíce baleného pečiva, protože na zřízení pultu není prostor," řekl EkoListu Josef Souček, vedoucí jednoho z pražských supermarketů Julius Meinl. Podobný způsob prodeje zvolil řetězec prodejen Delvita. "Na počátku jsme neměli dostatek obalů, takže jsme pečivo prodávali několik dnů u pultu, ale v současné době máme k dispozici již všechno pečivo v obalech," uvedl tiskový mluvčí Delvity Miguel van Bussel.

Balený chléb

Ilustrační foto: Martin Mach/EkoList

Není jasné o kolik
Vyhláška sice produkci obalů zvýší, v rozporu s obalovým zákonem ale určitě není. Některé obaly, a to především u cukrářských výrobků, by se však mohly dostat do rozporu s ustanovením, podle něhož má být hmotnost a objem obalu co nejnižší. "Stává se například, že v případě plněného pečiva je objem obalu mnohem větší než je pro zabalení pečiva nutné," vysvětluje Jakub Kašpar z oddělení vnějších vztahů Ministerstva životního prostředí. "Tato pravidla se totiž vztahují i na součásti obalu, které nejsou pro zachování kvality výrobku nutné, jako jsou například různé polyetylenové tácky." Odhadnout, jak velké zvýšení produkce obalů v důsledku vyhlášky bude, si Kašpar netroufá.

Do toho se nechce ani Ivu Kropáčkovi z Hnutí DUHA, podle kterého nový předpis nikomu nepomůže. "Vyhláška neplní funkci hygienické ochrany a jen velmi zvyšuje produkci obalů. Potraviny bývají někdy baleny ještě teplé, kvůli čemuž se zapaří a nejrůznější plísně se zde mohou velice rychle množit," soudí Ivo Kropáček. On sám považuje za správné, pokud zákazník nedostane obal zcela automaticky, ale musí za něj zaplatit. Takový způsob prodeje totiž vede k šetření s obaly. "Například v Olomouci ještě v celé řadě obchodů zaplatí zákazník za sáček 10 halířů, díky čemuž si ho část lidí přinese z domova. Kvůli nové právní úpravě lidé přestanou nad obaly přemýšlet," říká Kropáček.

EU nebalí
Po vydání vyhlášky se snesla vlna kritiky na hlavu ministryně zdravotnictví Marie Součkové. ODS vyrukovala s tvrzením, že vynucené balení potravin je značným zásahem do lidských práv. "Je to absurdní šílenství a vítězství byrokratů nad lidmi a jejich potřebami," prohlásil Ivan Langer. Podobný názor zastávají i komunističtí poslanci, pro které je to pouze další důkaz nekoncepčního přístupu ke zdravotnictví.

Naproti tomu tábor sociálních demokratů vyhlášku jednohlasně schvaluje a považuje ji také za nutnou z důvodu vstupu do EU. Tomu však odporují slova Beate Gminderové, mluvčí evropského komisaře pro zdraví a ochranu spotřebitelů Davida Byrna. EU prý požaduje jen zajištění hygieny. O balení chleba a koblih podle ní evropské směrnice vůbec nehovoří. "Český předpis, pokud existuje, tedy v žádném případě není aplikací evropského práva," řekla Gminderová ČTK.

Součková se plete
Ministryně Součková se hájí tvrzením, že vyhláška nepochází z dílny současného ministerstva, protože je v platnosti již 5 let. Nyní se prý jednalo jen o novelu, která nakládání s potravinami nijak nově neupravovala. "To, co bylo kritizováno, pochází z doby, kdy byla na ministerstvu současná senátorka Roithová," řekla Součková.

Ve skutečnosti se ale ministryně Součková mýlí. Znění letošní novely se totiž výrazně liší od původní formulace, která takto striktní pravidla pro prodej nebaleného chleba a plněného pečiva vůbec nestanovovala (viz níže).

Podle dohody mezi ministerstvy zemědělství a zdravotnictví nebude do konce letošního roku dodržování vyhlášky kontrolováno.

Pasáže vyhlášek týkající se nakládání s pečivem:

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 295/1997 Sb.
§11 odstavec 2 Při prodeji nebalených potravin k přímé potřebě, s výjimkou ovoce a zeleniny, se zásadně používá podávací náčiní. Potraviny musí být baleny do funkčně vhodného a zdravotně nezávadného materiálu.
odstavec 6 Nebalené potraviny musí být při prodeji umístěny tak, aby byly chráněny před znečištěním, klimatickými vlivy, a nejde-li o samoobslužný prodej pečiva, ovoce a zeleniny, i před kontaktem se spotřebitelem.

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 347/2002 Sb.
§7 odstavec 1 Při samoobslužném prodeji potravin musí být uplatněn ob-služný prodej vzájemně slučitelných potravin. Nebalené potraviny musí být při přípravě, vystavení a prodeji chráněny proti kontaminaci, povětrnostním vlivům a kontaktu se spotřebitelem. Při prodeji nebalených potravin určených k přímé spotřebě musí být vyloučen přímý kontakt rukou obsluhující osoby s těmito potravinami. Za tímto účelem musí obsluhující osoby pou-žívat čisté a vhodné pomůcky a ochranné prostředky. odstavec 2 Prodej nebalených potravin samoobslužným prodejem je možný jen v těchto případech:
b) při prodeji neděleného chleba a běžného pečiva bez náplně nebo obdobného zdobení, pokud jsou zajištěny podmínky pro výběr a odběr těchto potravin bez přímého dotyku rukou spotřebitele.

Pozn. red. - Tento článek byl převzat z tištěného EkoListu číslo 11/02.


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist