https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/le-monde-strycek-sam-jeste-prilis-miluje-maso
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Le Monde: Strýček Sam ještě příliš miluje maso

2.11.2016 01:46 | PRAHA (ČTK)
Podle nedávné studie vzrostla loni spotřeba masa ve Spojených státech o pět procent. Jde o nejsilnější růst za posledních 40 roků, který má v příštích letech pokračovat.
Podle nedávné studie vzrostla loni spotřeba masa ve Spojených státech o pět procent. Jde o nejsilnější růst za posledních 40 roků, který má v příštích letech pokračovat.
Foto | Mike / Flickr
Poněvadž cena masa poklesla, ocitá se znovu hojně na talíři Američanů. Podle nedávné studie nizozemské banky Rabobank vzrostla loni spotřeba masa ve Spojených státech o pět procent. Jde o nejsilnější růst za posledních 40 roků, který má v příštích letech pokračovat. V roce 2014 přitom Američané snížili podle údajů ministerstva zemědělství konzumaci hovězího o 18 procent, vepřového o deset procent a drůbežího o 1,4 procenta. Píše o tom francouzský list Le Monde.
 

"Lidé jedli méně masa proto, že neměli dost prostředků, aby si ho kupovali, a nikoli proto, že by se starali o dopady jeho produkce na životní prostředí," uvádí William Sawyer, autor zprávy Rabobank o spotřebě masa ve Spojených státech.

Ceny byly vysoké a nabídka omezená, ale v loňském roce cena hovězího klesla o 22 procent, vepřového o sedm procent a drůbežího o pět procent. Američané se tak vrátili ke dřívější vyšší spotřebě.

Hnutí proti konzumaci masa nebylo v zemi, kde se zrodilo, úspěšné. Akce na záchranu humrů vhazovaných zaživa do vroucí vody, protesty s mrtvým prasátkem v náručí nebo promítání záběrů natočených na jatkách neměly vliv na veřejnost, která se sice pohoršovala, ale nebyla přesvědčena.

Podle Katherine Martinkové, novinářky internetových stránek Treehugger, vegetariánky a stoupenkyně akce no meat day (jeden den bez masa), je mimořádně frustrující, že lidé toto poselství ignorovali. Žádné knihy, dokumentární filmy ani konference nefungovaly a spotřeba masa vzrostla.

Nezisková organizace bojující za práva zvířat ve světě PETA založená ve Spojených státech nebo L214 ve Francii prosazují ochranu životního prostředí a zdraví, lepší využívání zdrojů, ochranu zvířat a zlepšení podmínek jejich chovu a usmrcování. Zdůrazňují, že zvíře je rovno člověku, že jeho usmrcení se rovná vraždě a že je třeba zakázat chov a využívání zvířat. To všechno však neodstraňuje problém nadměrné konzumace masa a podmínky jeho produkce.

V roce 1950 se ve světě snědlo 45 milionů tun masa, dnes to je už 300 milionů tun a odhaduje se, že v roce 2050 to bude 500 milionů tun. Spotřeba se sice stabilizovala v nejvyspělejších zemích (západní Evropa, Severní Amerika, Japonsko), ale v rozvíjejících se zemích (Indie, Čína, Jihoafrická republika) se spotřeba zvyšuje. Zakázat konzumaci masa by bylo bláhové. Naopak je možné nabídnout jinou variantu: jíst méně masa, ale lepší kvality.

Vrátit se k farmářství, zastavit monokultury genově upravené kukuřice či sóji, přestat používat pesticidy, vyžadovat přísná pravidla pro chov a usmrcování zvířat a platit producentům masa správnou cenu jsou opatření, jak zvýšit kvalitu roštěnce a skopového ragú. Ostatně je na spotřebiteli, aby jeho konzumace masa byla vyvážená, aby jedl ryby, zeleninu, ovoce, chléb, sýr a aby v jeho jídelníčku zaujímaly tuky, cukr a sůl správné místo, tak aby jeho strava byla pestrá a aby z ní měl potěšení.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

2.11.2016 09:26
"Vrátit se k farmářství, zastavit monokultury genově upravené kukuřice či sóji, přestat používat pesticidy".
Hezký recept na hladomor...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist