https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-cervenec-byl-podle-nasa-nejteplejsi-v-historii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní červenec byl podle NASA nejteplejší v historii

16.8.2016 09:21 | WASHINGTON (ČTK)
Podle odborníků citovaných agenturou AP stojí za teplotním rekordem především klimatické změny způsobované spalováním fosilních paliv. K nezvykle vysoké teplotě ale přispěl i silný vliv jevu El Niňo
Podle odborníků citovaných agenturou AP stojí za teplotním rekordem především klimatické změny způsobované spalováním fosilních paliv. K nezvykle vysoké teplotě ale přispěl i silný vliv jevu El Niňo
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Letošní červenec byl nejteplejším měsícem v zaznamenané historii. V pondělí to oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Podle něj už deset měsíců v řadě padají rekordy pro nejvyšší zaznamenanou globální teplotu v dané roční době.
 

Letos v červenci byla podle NASA globální teplota o 0,84 stupně Celsia vyšší než byl průměr za roky 1950 až 1980. To je o 0,1 stupně víc, než o kolik přesáhla teplota dlouhodobý průměr v dosud rekordních měsících, tedy v červenci 2015 a v červenci 2011.

Podle odborníků citovaných agenturou AP stojí za teplotním rekordem především klimatické změny způsobované spalováním fosilních paliv. K nezvykle vysoké teplotě ale přispěl i silný vliv jevu El Niňo. Ten je přirozeným fenoménem, který jednou za několik let způsobí ohřátí vod v Tichém oceánu, což ovlivňuje počasí na celém světě.

Podle NASA už deset měsíců v řadě překonalo rekord globální teploty v daném období. Na zvyšování celosvětové teploty upozornil na počátku srpna také americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA). Podle něj v souvislosti s oteplováním dále klesal objem ledového území v Arktidě a ledovců po celém světě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Milan Dvořák

Milan Dvořák

17.8.2016 07:28
Meteorologické stanice které přinášejí tzv.:"studená" data od průměru se zruší či se jejich data statisticky oteplí. Vše se přepočítá a stará data ze začátku století a třicátých let 20. století se statisticky sníží a nová data z přelomu 20 a 21. století se zvýší... Celkový přírůstek od člověka CO2 je jedna třetina až 1/4. CO2 pohlcuje IF jen v jedné části spektra - což odpovídá zhruba 3% IF celkově. Tzn.: člověk + CO2 = zhruba 1 až 3 % podílu na GW či "Klimatické změně".
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist