https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-brne-nezaplatili-osm-milionu-na-poplatcich-za-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Brně nezaplatili osm milionů na poplatcích za odpad

20.10.2016 14:32 | BRNO (ČTK)
Neplatičům hrozí sankce a vymáhání dluhu. Podle tajemníka magistrátu Pavla Loutockého je město ve vymáhání úspěšné.
Neplatičům hrozí sankce a vymáhání dluhu. Podle tajemníka magistrátu Pavla Loutockého je město ve vymáhání úspěšné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brněnský magistrát v letošním roce vybral na poplatcích za komunální odpad 231 milionů z celkových 239 milionů korun. Informoval o tom mluvčí Brna Filip Poňuchálek. Osmimilionový nedoplatek tvoří tři procenta. Neplatičům hrozí sankce a vymáhání dluhu. Podle tajemníka magistrátu Pavla Loutockého je město ve vymáhání úspěšné. Město také nově zavádí možnost úhrady poplatku platební kartou.
 

Poplatek činí na rok 670 korun. Jeho splatnost uplynula v květnu. "Celkem 101 milionů zaplatili lidé pokladnami, 126 milionů převodem z bankovního účtu a čtyři miliony zaslali poštovními poukázkami," vyjmenoval Poňuchálek.

Poplatek musí platit každý člověk přihlášený k pobytu v Brně, ale také každý cizinec, který ve městě pobývá přes tři měsíce, i vlastník bytu nebo rodinného domu. Ze základní sazby 670 korun mají někteří lidé slevu a platí 500 korun. Patří mezi ně například senioři starší 70 let nebo děti do tří let.

Lidem, kteří nezaplatili včas, hrozí zvýšení nedoplatku až na trojnásobek. Podle Loutockého je město ve vymáhání dluhů úspěšné. "V některých případech to končí až exekucí. Lze říct, že jsme ve vymáhání skoro stoprocentní," doplnil. Exekuce jsou na důchody, sociální dávky, mzdy, účty, ale také lze podat návrhy na výkon rozhodnutí prodejem majetku a případ může dospět až k insolvenci.

Brno poctivým plátcům za odpad nabídne od příštího roku slevu na roční jízdné MHD. Lidé za něj zaplatí 4750 korun jako dosud, ale pokud nebudou mít dluh za odpad a požádají si o příspěvek, město jim vrátí skoro 1500 korun. V konečném důsledku je roční jízdné vyjde na 3325 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist