https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-zvolili-nejkrasnejsi-aleji-kastanove-stromoradi-z-blanenska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé zvolili nejkrásnější alejí kaštanové stromořadí z Blanenska

24.11.2015 00:48 | JEDOVNICE (ČTK)
Budkovanská pohádková alej - Alej roku 2015
Budkovanská pohádková alej - Alej roku 2015
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | alejroku.cz
Titul nejkrásnější aleje Česka letošního roku získalo kaštanové stromořadí u Jedovnic na Blanensku. V pátém ročníku ankety, pořádané sdružením Arnika, získala kaštanová alej bezmála 1400 z 8000 odevzdaných hlasů. O vítězi rozhodla veřejnost. Na ocenění bylo navrženo 65 stromořadí, řekl za pořadatele Jan Vávra. Na druhém místě skončila březová alej u Melkovic na Blanensku a na třetím jasanová alej u Frýdlantu na Liberecku.
 

Zájemci mohli hlasovat několik měsíců na webu pořadatelů www.alejroku.cz, na němž jsou fotografie i příběhy všech stromořadí navržených na ocenění. "Pro nás je také důležité to, že tato stromořadí spojují lidi - dobrovolníky, sousedy, nadšence v péči o tyto stromy," uvedl Vávra. Titul Alej roku 2015 bude předán jedovnickým aktivistům patrně počátkem příštího roku.

Cílem ankety je přimět veřejnost k zájmu o stav veřejné zeleně a k větší péči o ni. Loni titul nejkrásnější aleje vyhrálo stromořadí japonských třešní v Karviné.

Známější než anketa Alej roku je obdobná soutěž Strom roku, v níž veřejnost vybírá nejsympatičtější dřevinu republiky. Letos ji vyhrála lípa z Tatobit na Semilsku, s níž je spjato mnoho pověstí a básní. Traduje se o ní, že je tisíciletá, odborníci ale odhadují její stáří na 650 let. Strom s dutinou, do níž lze vejít, zpevňují obruče, aby lépe vzdoroval času a nepřízni počasí. Neschází ani na obecní vlajce a znaku.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist