https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lvu-v-africe-dramaticky-ubyva-nekde-jim-hrozi-vyhynuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lvů v Africe dramaticky ubývá, někde jim hrozí vyhynutí

27.10.2015 09:35 | PRAHA (ČTK)
Nadějí na záchranu populace krále zvířat jsou podle výzkumu jen rezervace v jižní části Afriky.
Nadějí na záchranu populace krále zvířat jsou podle výzkumu jen rezervace v jižní části Afriky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Početní stavy lvů v Africe se v uplynulých desetiletích dramaticky snížily. V některých oblastech kontinentu jim dokonce hrozí vyhynutí. Vyplývá to z studie, kterou provedla univerzita v anglickém Oxfordu a kterou její autoři zveřejnili v prestižním časopise americké akademie věd Proceedings. Nadějí na záchranu populace krále zvířat jsou podle výzkumu jen rezervace v jižní části Afriky.
 

Vědci z univerzity v Oxfordu ve své studii srovnávali data ze 47 různých afrických oblastí za poslední čtvrtstoletí. Výsledkem je obrázek jasných regionálních rozdílů. Obzvlášť kritický je stav populace lvů ve střední a západní Africe, kde se jejich počet v příštích 20 letech sníží zhruba na polovinu. Závažná je situace i ve východní Africe.

Naději na přežití druhu největší africké šelmy dávají statistické údaje z jihoafrických států Botswany, Namibie, Zimbabwe a JAR. Lvů tu v posledních letech začalo přibývat, ovšem jen v oplocených rezervacích. Dobře financované a strážené oblasti tak mohou podle studie výrazně přispět k zachování této kočkovité šelmy.

Červený seznam Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) lva považuje za ohrožený druh. Podle týmu oxfordských vědců je nutné toto zařazení přehodnotit, neboť v některých regionech jsou lvi před vyhynutím.

"Lvi trpí ztrátou životního prostoru ve prospěch člověka," uvedla Brit Reicheltová-Zolhoová, zástupkyně Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Studie podle ní potvrzuje názor její organizace. Pokles početního stavu lvů je podle ní způsoben nejen střety s rostoucími nároky afrických zemědělců na půdu, ale i obchodem s částmi lvích těl pro potřeby asijské tradiční medicíny. Řešením je podle Reicheltové-Zolhoové především spolupráce s místním obyvatelstvem, ale i důraz na rozvoj turistiky.


Přečtěte si rozhovor Michaela Fialová: Nejlepší způsob, jak ochránit divoká africká zvířata, je komerční lov a navazující komentář Pavly Říhové: Jak je to s trofejovým lovem a ochranou afrických zvířat doopravdy


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist