https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezinarodni-organizace-doporucuje-jist-misto-masa-hmyz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Budeme jíst místo masa hmyz? Organizace pro výživu to doporučuje

31.1.2011 06:04 | PRAHA/PAŘÍŽ (Ecomonitor)
Chapulines - smažené luční kobylky jsou oblíbenou pochoutkou v Mexiku.
Chapulines - smažené luční kobylky jsou oblíbenou pochoutkou v Mexiku.
Od roku 2008 Mezinárodní organizace pro výživu a zemědělství (FAO) doporučuje jíst místo masa hmyz, a to jak z důvodů ekonomických, tak ekologických. V Evropě se však toto doporučení nesetkává s velkým ohlasem, píše deník Le Figaro.
 

Konzumace hmyzu zůstává pro lidi na Západě zatím velkým tabu. V roce 2010 proto FAO v rámci své kampaně zveřejnila seznam téměř stovky zemí, kde je hmyz běžnou součástí jídelníčku. Cvrčci, mravenci, štěnice, různé larvy – na více než 1400 jedlých druhů hmyzu si pochutnává téměř 2,5 miliardy lidí v Africe, Asii a Střední Americe. Je to přece zdroj levných, zdravých a navíc k životnímu prostředí šetrných bílkovin, uvádí FAO.

„Přijde den, kdy lidí, co jedí hmyz, bude víc než těch, co jedí maso,“ předpovídal nedávno entomolog Arnold van Huis na konferenci v Nizozemí. Podle tohoto zapáleného „hmyzožravce“ není v dlouhodobém horizontu neustálé zvyšování světové masožravé populace v kombinaci s ubýváním orné půdy a globálním oteplováním absolutně možné. Chov hmyzu, který vyžaduje daleko méně potravinových zdrojů, je tudíž jako jídlo dobrou alternativou. Produkce jednoho kilogramu masa je asi tak stejně náročná jako produkce deseti kilogramů hmyzu ...

Pokud jde o zdraví, nepředstavuje hmyz žádné riziko. Kromě toho už teď sní každý z nás průměrně 500 g hmyzu za rok. „Červy máme v ovoci, v zelenině, v marmeládách, džusech, polévkách a není to žádný problém,“ ujišťuje Marcel Dicke, vedoucí katedry entomologie na jedné univerzitě v Nizozemí. Pokud jde o chuť, červ prý připomíná lískové oříšky. Takže ani tady by neměla být žádná překážka. Největší zábrana je psychologická. To je stále nepřekonatelná bariéra. Hmyz je totiž v Evropě vnímán jako něco špinavého, škodlivého a odporného.

Možná je to jen otázka času, než si v Evropě na něco takového zvykneme. V Nizozemí, Británii i ve Francii už existuje pár internetových obchodů, v jejichž nabídce můžete najít nejrůznější proteinové pochoutky od štířích lízátek přes pražené mravence až po červy ve sladkokyselé omáčce.

Podle článku „„Les insectes peinent à rentrer au menu des Européens“ zveřejněného na serveru Lefigaro.fr 20. 1. 2011.


reklama

 
Další informace |
Studie FAO ohledně konzumace hmyzu je k dispozici v angličtině je k dispozici v angličtině zde.
Michaela Holmerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist