https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mf-bude-informovat-o-planech-na-odstranovani-ekologickych-skod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo financí bude informovat o plánech na odstraňování ekologických škod

20.3.2017 11:00 | PRAHA (ČTK)
Loni v listopadu úřad informoval, že na letošní rok chystá deset zakázek na odstraňování starých ekologických zátěží až za 2,5 miliardy korun. Pro roky 2018 a 2019 chystalo MF dalších 17 zakázek.
Loni v listopadu úřad informoval, že na letošní rok chystá deset zakázek na odstraňování starých ekologických zátěží až za 2,5 miliardy korun. Pro roky 2018 a 2019 chystalo MF dalších 17 zakázek.
Foto | Ian Britton / Freefoto.com
Ministerstvo financí (MF) na dnešní tiskové konferenci představí plány na zadávání veřejných zakázek na odstraňovaní starých ekologických škod v následujících letech. Rovněž bude informovat o jejich aktuálním stavu. Úřad ČTK sdělil, že letos plánuje zadat dosud nejvyšší sumu peněz na ekozakázky v otevřených a transparentních soutěžích. Částku a další podrobnosti zveřejní na konferenci.
 

Zadání soutěží a všech smluv plánuje MF v horizontu deseti až 12 let. Primárně chce přitom zadat smlouvy s nařízeným ochranným sanačním čerpáním, tedy takové, kde je nutné před zahájením definitivní sanace průběžně zadržovat šíření zamoření.

Loni v listopadu úřad informoval, že na letošní rok chystá deset zakázek na odstraňování starých ekologických zátěží až za 2,5 miliardy korun. Pro roky 2018 a 2019 chystalo MF dalších 17 zakázek. Zároveň avizovalo, že ročně chce na odstraňování ekologických škod poskytovat 2,5 miliardy korun.

V rámci privatizace stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Peníze stát získává z výnosů získaných z prodeje privatizovaného majetku.

Ke konci loňského roku MF evidovalo ekologické smlouvy se 160 firmami. Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci loňského roku 153,3 miliardy korun. V meziročním srovnání tak garance klesly zhruba o 400 milionů Kč. Vyčerpáno bylo 51,4 miliardy korun. Od roku 1991 do konce loňského roku ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za více než 175,7 miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist