https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/minsky-kuryr-mesto-vypnulo-topeni-a-usetrilo-miliony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Minský kurýr: Město vypnulo topení a ušetřilo miliony

1.12.2010 07:49 | PRAHA/MINSK (Ecomonitor)
Letošní teplý listopad v hlavním městě Běloruska pomohl hlavnímu dodavateli tepla ušetřit na drahých palivech, a tím i na rozpočtech, informuje list Minský kurýr.
 

„Teplé počasí dovolilo městu každý den ušetřit kolem jednoho tisíce tun konvenčního paliva,“ řekla Minskému kurýru zástupkyně vedoucího správy města Minsk Olga Poljakova, která má na starosti dohled nad racionálním využíváním energetických zdrojů.

V listopadu nastala totiž výjimečná situace pro metropolitní topný systém: poté, kdy se několik dní teplota držela nad hodnotou 8 °C, bylo přijato rozhodnutí, že se dočasně uzavřou dodávky tepla do kancelářských budov. Doba to byla krátká, šlo o pouhé 3 dny. Na druhou stranu ale prý není úspora v rámci tak velkého města úplně bezvýznamná.

Celkem se za období od 1. do 21. listopadu podařilo ušetřit 20 791 tun konvenčních paliv. Ve srovnání s loňským rokem byla v tomto období spotřeba konvenčního paliva menší o 15 procent. Jedna tuna konvenčního paliva stojí v Bělorusku 180 amerických dolarů. Za prvních 20 dnů v listopadu se tedy podařilo městu ušetřit více než 3,7 milionů dolarů.

Podle článku „Погода рубль бережет“, zveřejněného dne 24. listopadu 2010 na serveru Минский Курьер.


reklama

 
Taťána Gabrielová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist