https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mobilni-aplikace-smogalarm-upozorni-uzivatele-na-zhorseni-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mobilní aplikace SmogAlarm upozorní uživatele na zhoršení ovzduší

25.4.2017 07:00 | OSTRAVA (ČTK)
Aplikace SmogAlarm byla poprvé spuštěna v listopadu 2011, a od té doby si ji stáhlo přes 35.000 uživatelů. Aplikaci ocenila i odborná veřejnost. / ilustrační foto
Aplikace SmogAlarm byla poprvé spuštěna v listopadu 2011, a od té doby si ji stáhlo přes 35.000 uživatelů. Aplikaci ocenila i odborná veřejnost. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Organizace Čisté nebe včera v Ostravě představila novou verzi aplikace pro chytré telefony a tablety SmogAlarm, která přináší informace o aktuálním stavu znečištění ovzduší. Nabídne nyní třeba upozornění na zhoršení ovzduší v místě bydliště uživatele a další novinky. ČTK to včera řekla ředitelka Čistého nebe Anna Plošková. Aplikace lidem umožní snadný přístup k datům Českého hydrometeorologického ústavu, takže mohou zjistit aktuální situaci ovzduší.
 

"Aplikace má nový vzhled, byla vylepšena o novou funkci notifikace, kdy si každý může u vybraných stanic nastavit možnost upozornění na špatnou kvalitu ovzduší, na mapě České republiky lze přehledně srovnat, jak se v Česku dýchá, a nově obsahuje záložku o znečišťujících látkách, imisních limitech a vysvětluje index kvality ovzduší," uvedla Plošková.

Město vznik nové verze aplikace podpořilo více než 240.000 korunami. "Uvědomili jsme si, že jedním z významných kroků v ochraně ovzduší je zlepšení informovanosti obyvatel o problematice ovzduší a jeho zdravotních dopadech. Dostatek relevantních informací může pomoci motivovat občany k osobní změně a aktivnímu zapojení, zvláště v oblasti lokálních topenišť," řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Právě v Ostravě a dalších částech Moravskoslezského kraje jsou především na podzim a v zimě často překračovány zákonem stanovené limity pro znečišťující látky. Ke zhoršené kvalitě ovzduší přispívá průmysl, doprava i topení v domácnostech, podle odborníků ovlivňují kvalitu ovzduší i znečišťující látky ze sousedního Polska.

Aplikace SmogAlarm byla poprvé spuštěna v listopadu 2011, a od té doby si ji stáhlo přes 35.000 uživatelů. Aplikaci ocenila i odborná veřejnost. V roce 2013 získal SmogAlarm například druhé místo v kategorii Nejlepší internetový projekt. Bližší informace lze získat také na webových stránkách www.smogalarm.cz. Společnost Čisté nebe vznikla v Ostravě v roce 2010. Snaží se o zlepšení životního prostředí, zejména ovzduší.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist