https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mongabay-kovbojove-a-indiani-bojuji-spolecne-proti-pozarum-v-srdci-amazonie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mongabay: Kovbojové a indiáni bojují společně proti požárům v srdci Amazonie

18.9.2010 07:17 | ČESKÉ BUDĚJOVICE/BRAZÍLIE (Ecomonitor)
Počet požárů v pralesích brazilské Amazonie prudce narůstá, letos bylo zaznamenáno již 18 800 hořících oblastí. Kvůli hrozbám, jakou požáry představují, došlo ke vzniku sdružení dobrovolných hasičů Alianca da Terra. Sdružuje nejen farmáře, ale i domorodce místních kmenů. Jak píše server Mongabay, dlouhodobá spolupráce chovatelů dobytka, farmářů a místních obyvatel je možnou předzvěstí, že se snad podaří nalézt společnou řeč o intenzitě kácení lesů v oblasti a udržet mýcení lesních porostů kvůli zisku pastvin na sestupném trendu.
 

Alianca da Terra (AdT) je nevládní organizací, která v samém srdci Amazonie vypracovává strategii spolupráce mezi místními etniky indiánů z kmenů Xavante a Kayapó, správními orgány a místními chovateli dobytka. Činnost AdT se nezaměřuje ale jen na plány o efektivním využívání půdy, ale společně s U.S Forest Service se hnutí podařilo zorganizovat už tři školení o efektivním boji s požáry. Podle družicového snímku pořízeného NASA na začátku září se na ploše 2500 kilometrů čterečních při pomezí hranic Peru, Bolívie, Brazílie a Argentiny vyskytuje celkem 148 946 oddělených požárů.

Dříve vypalování lesů představovalo běžný způsob, kterým zemědělci v oblasti získávali prostor pro pastviny. Nyní se ale zvýšením efektivity jejich práce staly ohně jejich nepřítelem. „Dříve tu ohně v lesích nikdo nehasil,“ říká João Carvalho, ředitel Hasičského záchranného sboru Aliança da Terra. „To, že lesy neustále hořely, nikoho příliš nezajímalo. Přitom uhasit požár v lese je v těchto podmínkách téměř nemožné.“ Nyní se ale farmáři začínají obávat o ztrátu svých investic. Jak popisuje John Carter, zemědělec a zakladatel AdT, ohně likvidují i pastviny a dobytek pak hladoví bez pastvy až do ledna. Oheň také ničí ohrady nebo zahrady a farmy malých rolníků.

Zemědělci mají i další ekonomický motiv pro boj s požáry a spolupráci s domorodci. Podle brazilského zemědělského zákona jsou farmáři v oblasti Mato Grosso povinni udržovat 80 % svých pozemků trvale zalesněných. Požáry pro ně představují i riziko velkých pokut v případě, že se jim nepodaří oheň kontrolovat. Boj proti „společnému nepříteli“ tak stmelil dříve názorově neslučitelné skupiny. Edimar Santos Abreu, bývalý „squatter“ neboli nelegální osadník bez právního nároku na obdělávanou půdu, říká: „Dříve často končily spory mezi squattery, indiány a farmáři krveprolitím. Dnes všichni bojujeme dohromady proti ohni.“

„Při společné práci padají kulturní bariéry, které dosud mezi lidmi vytvářely nepřekonatelné hranice,“ říká Frank Merry, vědec, který se problematikou také zabývá. Všudypřítomný kouř a dým se negativně podepisuje na zdraví všech obyvatel 13 milionů hektarů tropických lesů, které jsou částečně obhospodařovány jako pastviny. AdT vytváří systém pravidel a nařízení pro zemědělce: povolená pásma pro vypalování, bezpečnostní limity, ochrana lesních rezerv a břehových porostů.

Ideálním cílem je vytvořit takové postupy řízení, které by pomohly transformovat místní farmáře, kteří jsou jednou z největších příčin odlesňování, do podoby klíčových partnerů při ochraně amazonského pralesa. Motivy spolupráce mohou být ekonomické, ale podle Cartera hlavním důvodem zůstává to, že „lidé už mají plné zuby každoročních požárů“.

Podle zprávy „Indigenous tribes, ranchers team to battle Amazon fires“ uveřejněné 14. 8. 2010 na serveru Mongaby.com


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist