https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivci-se-chystaji-na-odstrel-prasat-v-ceske-lipe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Myslivci se chystají na odstřel prasat v České Lípě

6.12.2016 14:09 | Č. LÍPA (ČTK)
Okrajová část České Lípy divoká prasata láká, neboť tam mají dostatek potravy.
Okrajová část České Lípy divoká prasata láká, neboť tam mají dostatek potravy.
V České Lípě budou myslivci v neděli lovit divoká prasata. Do naháňky na zarostlých pozemcích kolem čistírny odpadních vod Pod Holým vrchem se zapojí 30 až 40 lidí. Loni při obdobné akci se podařilo ulovit pět kusů, řekl dnes nájemce honitby Miroslav Pelichovský.
 

Podle něj není možné předem odhadnout, jak bude hon úspěšný. "To naplánovat nejde. Může se stát, že prasata nebudou tam, kde budeme. Mohou být zalehlí jinde," uvedl Pelichovský. Nemá ani odhad počtu divočáků v honitbě. "Prase je zvíře, které migruje. A pokud je někde vyrušené, tak se tam třeba 14 dnů neukáže," řekl.

Okrajová část České Lípy ale divoká prasata láká, neboť tam mají dostatek potravy. "Veškerý odpad okolo zahrádek, jablka, posekanou trávu lidé hází za plot. Jsou v tom myši, žížaly, prasata jsou na to naučená, a proto jsou tak blízko obydlí. Nehledě na to, že letos byla úroda žaludů a na ty v noci divočáci vyrážejí," vylíčil Pelichovský. V neděli se pokusí myslivci obsáhnout co největší část honitby o rozloze 1200 hektarů. V ideálním případě by podle Pelichovského mohli projít i 1000 hektarů.

Českolipská radnice už vydala doporučení, aby se lidé v neděli mezi 9:00 a 16:00 nezdržovali v blízkosti čistírny. Obdobné varování vydalo město i loni, mělo to však opačný účinek. Lidé ze zvědavosti přišli, mezi nimi byly i maminky s kočárky. Podle Pelichovského si neuvědomují, jak je to nebezpečné. "K lovu prasat se používají kulovnice a kule vzdušnou čarou letí třeba i pět kilometrů," vysvětlil.

Černé zvěři se na Českolipsku daří, tomu odpovídá i počet ulovených kusů. Za minulou sezonu myslivci zastřelili v 64 českolipských honitbách 2781 divokých prasat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist