https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivecka-novela-zvysi-maximalni-trest-za-zakazany-vstup-do-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Myslivecká novela zvýší maximální trest za zakázaný vstup do lesa

9.11.2016 10:58 | PRAHA (ČTK)
Proti navyšování pokuty, která dnes činí 10.000 korun, a měla by podle novely být až 30.000 korun, protestovala například Strana zelených.
Proti navyšování pokuty, která dnes činí 10.000 korun, a měla by podle novely být až 30.000 korun, protestovala například Strana zelených.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Drha / NP Šumava
Ministerstvo zemědělství do vlády nakonec předloží kontroverzní novelu mysliveckého zákona. Zvýší maximální pokutu za zakázaný vstup do lesa, nezmění však princip vyhlašování zákazu. Dnes to oznámili na setkání s novináři zástupci ministerstva. Proti navyšování pokuty, která dnes činí 10.000 korun, a měla by podle novely být až 30.000 korun, protestovala například Strana zelených. Pod petici proti zvýšení pokuty se podepsalo skoro 43.400 lidí. Novela by měla pomoci snížit počty přemnožené černé zvěře nebo jelenů. Škody od divokých prasat jdou podle ministerstva do miliard korun ročně.
 

Ministerstvo předložilo novelu do meziresortního připomínkového řízení před tři čtvrtě rokem. Vypořádalo se se zhruba 300 stranami připomínek. Zůstává pouze připomínka ministerstva vnitra, které chce rovné pokuty za všechny přestupky, maximální výše by podle něj měla činit až 60.000 korun. Ministerstvo zemědělství trvá na maximálně na 30.000 korun.

V současnosti platí, že se před zákazem vstupu do honitby musí informovat veřejnost. To bude podle návrhu platit i nadále. Pokuty se podle ministerstva v posledních 15 letech udělovaly jen minimálně.

Podle náměstka ministra Patrika Mlynáře člověk, který se přestupku dopustí, není postižen na místě. "Pokuty se udělují v rámci buďto přestupkového nebo správního řízení. Pachatel deliktu má postavení účastníka a může se bránit," vysvětlil náměstek.

Pokutovat se podle novely bude hlavně rušení zvěře neoprávněná honitba. Úředníci by potom měli zohlednit, zda zvěř byla rušená například jezevčíkem, který na ni štěkal, či zda si někdo vzal do lesa smečku psů, uvedl vedoucí oddělení státní správy lesů, myslivosti a rybářství Petr Dvořák.

Myslivci budou muset dodržovat plán lovu, jako důkaz by měli posílat veterinářům například tzv. pírka, tedy ocásek z odlovených kusů. Při nesplnění plánu lovu bude hrozit myslivcům pokuta do 200.000 korun, do 100.000 korun pro fyzickou osobu.

V předkládané novele se zavádí povinnost pro zemědělce, aby měli na pozemcích maximálně 30 hektarů jedné plodiny, ve které se může skrývat spárkatá zvěř. Pak bude muset následovat pás o minimální šířce 12 m, na kterém bude růst plodina usnadňující lov této zvěře. Pokud zemědělci tuto podmínku nesplní, nedostanou náhradu za škody, které zvěř způsobila.

Ministerstvo nechce novelou nijak ovlivňovat aktuální minimální výměru honiteb. Pokud by to udělali zákonodárci, je ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) připravený novelu stáhnout.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

10.11.2016 08:10
no to je opravdu o.k.takže farmář který je zároveň i vlastníkem lesa nebude moci vstoupit na vlastní pozemek,když mu to nějaký arogantní myslivecký parchant zakáže!!!!ta postsocialistická myslivecká lobby se musí zlikvidovat!!!
Odpovědět
Luděk Králíček

Luděk Králíček

14.11.2016 18:53
Takže, zákaz neplatí pro vlastníky a hospodáře, tak nedělejte vlny a přečtěte si zákon. Spousta labilních jedinců uvažuje jako Vy. Jinak v Čechách máme sedláky nebo rolníky. Zvyšovat sazbu za přestupek je kravina, stejně jako u dalších přestupků v dopravě apod! Taky si laskavě vyhledejte, kolik lidí za posledních 15 let bylo pokutováno v tomto případě. Rozhodně míň než kolik policajti chytí na jediný ulici v Praze za týden za špatný parkování.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist