https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-ma-pripravit-zakon-ktery-snizi-zavislost-cr-na-uhli-a-rope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP má připravit zákon, který sníží závislost ČR na uhlí a ropě

10.3.2016 09:00 | PRAHA (ČTK)
Zákon by měl podpořit postupné snižování fosilních paliv v energetickém mixu a následně dlouhodobé snižování emisí skleníkových plynů.
Zákon by měl podpořit postupné snižování fosilních paliv v energetickém mixu a následně dlouhodobé snižování emisí skleníkových plynů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí má připravit antifosilní zákon, schválila včera vláda. Informoval o tom ministr Richard Brabec (ANO). Do budoucna by měl zákon snížit závislost ČR na fosilních palivech, mezi něž patří ropa, zemní plyn a uhlí. O analýze, zda přijmout zcela nový zákon, nebo pouze koncepci, se na vládě debatovalo již několikrát.
 

Kabinet ve vládním prohlášení vyjádřil vůli připravit zákon s podmínkou, že neutrpí konkurenceschopnost státu. Tripartita ale přípravu zákona odmítala. Odbory a zaměstnavatelé žádali, aby se nejdříve zhodnotil dopad zákona na konkurenceschopnost ekonomiky.

Zákon by měl podpořit postupné snižování fosilních paliv v energetickém mixu a následně dlouhodobé snižování emisí skleníkových plynů. Stát by tak měl splnit cíle Evropské unie až do roku 2050. Pokud by byl schválen, šlo by podle ekologů o zásadní krok pro modernizaci ekonomiky, nastartování čistých technologií, vznik tisíců nových pracovních míst a zlepšení ovzduší.

Ministerstvo životního prostředí by nyní mělo začít pracovat na návrhu paragrafového znění včetně hodnocení dopadů regulace (RIA), pak by o něm měla jednat meziresortní pracovní skupina pro otázky změny klimatu a nakonec by měl zamířit do připomínkového řízení. V platnost by zákon mohl vstoupit začátkem příštího roku.

Ochránci přírody z Hnutí Duha, kteří dlouhodobě po zákonu volají, tvrdí, že vláda musí současně prosazovat i konkrétní opatření pro snížení závislosti na fosilních palivech. Jde například o novelu zákona o podporovaných zdrojích energie a rozhýbání výstavby obecních větrných elektráren, které mohou už za patnáct let vyrobit více než například dvě staré velké uhelné elektrárny ve Chvaleticích a Počeradech dohromady, napsali dnes v reakci na rozhodnutí vlády.

Ministerstvo v materiálu uvedlo, že Česko je závislé na fosilních palivech zhruba z 80 procent. Tento ukazatel má klesat. Například podle nově schválené Statní energetické koncepce by měla tato závislost do roku 2030 postupně klesnout na 66 procent a do roku 2040 na 56 procent.

Závaznou legislativu jako cestu ke snížení závislosti na ropě, plynu a uhlí už v minulosti zvolily Británie, Dánsko, Finsko, Francie, Švédsko, Rakousko, Irsko a nejprůmyslovější německý region Severní Porýní-Vestfálsko. Začala se připravovat v Nizozemsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

10.3.2016 12:11
Přeloženo do řeči srozumitelné. Všem občanům stoupnou náklady.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist