https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-nevyhodnotilo-podporene-projekty-ohledne-odpadu-uvedl-nku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP nevyhodnotilo podpořené projekty ohledně odpadů, uvedl NKÚ

15.5.2017 10:30 | PRAHA (ČTK)
Podle ministerstva podpořené projekty zcela prokazatelně přispěly k celkovým výsledným hodnotám v oblasti nakládání s odpady v ČR jako například ke snížení skládkování nebo k vyšší recyklaci. To jasně dokládají data za odpadové hospodářství. / ilustrační foto
Podle ministerstva podpořené projekty zcela prokazatelně přispěly k celkovým výsledným hodnotám v oblasti nakládání s odpady v ČR jako například ke snížení skládkování nebo k vyšší recyklaci. To jasně dokládají data za odpadové hospodářství. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí rozdělilo v letech 2007 až 2013 na zlepšení nakládání s odpady téměř 19 miliard korun mezi více než 4000 projektů. Resort ale ani čtyři roky po ukončení programového období nevyhodnotil, jestli podpořené projekty přispěly k cílům, které si stanovila Česká republika v nakládání s odpady. Výsledky prověrky dnes zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerstvo se závěry prověrky nesouhlasí, kontrolnímu úřadu doložilo jednoznačné, vyčíslitelné a měřitelné přínosy, sdělila dnes ČTK mluvčí MŽP Petra Roubíčková.
 

Kontroloři ale ve zprávě uvedli, že vyhodnocení přínosu konkrétních projektů podpořených z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) bude problematické. "To bude jen formální, protože resort nastavil kritéria, ze kterých se reálný přínos zhodnotit nedá," uvedl NKÚ. Kritéria jako například "objem komunálního odpadu" nebo "počet podpořených projektů" totiž podle kontrolorů nijak nevypovídají o tom, jak projekty přispěly ke zlepšení stavu odpadového hospodářství v ČR.

Na podobu těchto hodnotících kritérií NKÚ upozornil už v kontrole z roku 2011. Vláda na základě výsledků této kontroly MŽP uložila, aby situaci napravilo a kritéria upravilo. "To ale resort do konce kontroly neudělal," uvádí zpráva NKÚ.

Podle ministerstva ale podpořené projekty zcela prokazatelně přispěly k celkovým výsledným hodnotám v oblasti nakládání s odpady v ČR jako například ke snížení skládkování nebo k vyšší recyklaci. "To jasně dokládají data za odpadové hospodářství zejména v oblasti nakládání s komunálním odpadem, kdy klesalo množství odpadů odstraněných na skládkách z 64 procent v roce 2009 na 47 procent ve 2015, a naopak narůstal sběr, materiálové a energetické využití a recyklace komunálních odpadů od roku 2009 až do roku 2015, konkrétně z 29 procent v roce 2009 na 47 procent v roce 2015," reagovala mluvčí. K pozitivním změnám, ke kterým došlo právě díky OPŽP, jednoznačně přispělo rozšíření a zahuštění sběrné sítě spolu s rozšířením kapacit na materiálové i energetické využití odpadů, dodala.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že kritéria hodnocení odpadových projektů v rámci programového období OPŽP 2014 až 2020 změnilo a rozšířilo. Podle mluvčí byla nastavená kritéria zároveň bez problémů schválena Evropskou komisí.

Kontrolní úřad dále upozornil na to, že se zpožďuje čerpání evropských peněz z OPŽP pro roky 2014 až 2020. Podle NKÚ do doby ukončení kontroly vyplatilo ministerstvo na projekty 141 milionů korun, což je zhruba jen jeden a půl procenta z celkových peněz určených na projekty týkající se zpracování odpadu pro současné programové období. "To je přitom už ve své polovině," připomněli kontroloři.

Ministerstvo se hájí tím, že stávající vedení MŽP a Státního fondu životního prostředí přebíralo v roce 2014 kromě nehotového a neschváleného programu OPŽP 2014-2020 i končící program OPŽP 2007-2013, a to ve stavu hrozící mimořádné ztráty 18 miliard korun z EU. "Krizovým řízením zachránilo stávající vedení MŽP všechny prostředky EU ohrožené ztrátou," uvedla mluvčí. Upřesnila, že v oblasti odpadů se podařily v letech 2014 až 2015 tři takzvané rychloobrátkové výzvy. "A díky tomu jsme podpořili dalších téměř 2500 projektů v oblasti lepšího nakládání s odpady. Tyto projekty se realizovaly zejména v roce 2015 a i na začátku roku 2016, a je tedy přirozené, že realizace a hlavně financování dalších projektů z výzev již z nového OPŽP nabíhá pozvolněji," podotkla mluvčí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist