https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-nyni-neplanuje-vyhlaseni-np-krivoklatsko-kraj-ho-nepodporuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP nyní neplánuje vyhlášení NP Křivoklátsko, kraj ho nepodporuje

19.4.2017 10:30 (ČTK)
Národním parkem se měla stát asi šestina plochy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Většina obcí na Křivoklátsku považuje ochranu za dostatečnou.
Národním parkem se měla stát asi šestina plochy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Většina obcí na Křivoklátsku považuje ochranu za dostatečnou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí nyní neplánuje vyhlášení Národního parku (NP) Křivoklátsko, čeká na poptávku Středočeského kraje a obcí. ČTK to sdělila Jana Taušová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí. Hejtmanství vyhlášení národního parku nepodporuje, proti je i část obcí. Podmínkou pro případné vyhlášení NP je i novela zákona o ochraně přírody a krajiny, jejíž projednávání trvalo přibližně dva roky a nedávno byla schválena.
 

"Domnívám se, že současný stav ochrany přírody na Křivoklátsku je dostatečný. Zodpovědný a kvalifikovaný přístup lesního hospodaření v kombinaci s ochranou přírody formou chráněné krajinné oblasti i dalších maloplošných chráněných území je dostatečný a odpovídá i charakteru přírodního dědictví Křivoklátska," uvedl krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Ivo Šanc (STAN).

Aktuálně se ministerstvo životního prostředí zaměřuje na přípravu dokumentů a právních předpisů v současných národních parcích, kde je třeba například vymezit klidová území a další. "Ale především platí to, co neustále opakujeme, že nebudeme vyhlašovat jakýkoliv nový národní park, pokud po něm nebude poptávka v příslušném regionu," uvedla Taušová. Podle ní je ministerstvo připraveno jednat, pokud se tato situace změní.

Národním parkem se měla stát asi šestina plochy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Příznivci národního parku kritizují například monokulturní porosty náchylné k poškození hmyzem a klimatickými vlivy, odpůrci se obávají například omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či těžby dřeva. Přílišná ochrana by podle některých mohla až utlumit životaschopnost lesa.

Většina obcí na Křivoklátsku považuje ochranu za dostatečnou. Podle Šance se ukazuje, že hospodaření vlastníků lesa i působení Lesnického parku Křivoklátsko společně se zákony a kontrolami úřadů včetně kraje dává dostatečnou záruku zachování i obnovy přírodního dědictví Křivoklátska.

"Argument rozvoje cestovního ruchu, který byl někdy v souvislosti s případným zřízením národního parku zmiňován, pokládám za ne úplně šťastný ve vztahu k ochraně přírodních hodnot," doplnil Šanc. Osvěta by podle něj měla být zaměřena obecně na ochranu přírodních hodnot a udržitelný způsob hospodaření v lese, a ne na propagaci případného národního parku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Sandra Bejšáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist