https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jizni-morave-je-smogova-situace-v-brne-zvazuji-mhd-zdarma-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně zvažují MHD zdarma

14.2.2017 10:00 | BRNO (ČTK)
Podle Vokřála řada lidí městskou dopravou jezdí už nyní v domnění, že je jízda zadarmo.
Podle Vokřála řada lidí městskou dopravou jezdí už nyní v domnění, že je jízda zadarmo.
Na celé jižní Moravě trvá smogová situace, meteorologové ji vyhlásili v pondělí dopoledne nejdřív jen pro Brno, večer ji rozšířili na celý kraj. Brněnští radní mají dnes od 12:00 jednat o tom, zda bude městská hromadná doprava v krajském městě v obdobích smogu zdarma. Dnes ale podle primátora Petra Vokřála (ANO) MHD v Brně zdarma ještě není a nebude.
 

Primátor dnes novinářům řekl, že radnice chce připravit koncepční řešení. Jednat o něm bude s odborníky z českého hydrometeorologického ústavu, odboru životního prostředí i s právníky. Pokud bude doprava zdarma, nebude to dnes. "Celé toto opatření má být motivací, aby lidé nepoužívali individuální automobilovou dopravu. V okamžiku, kdy to (dnes) vyhlásíme, tak poškodíme jedině dopravní podnik a z hlediska ekologického to bude mít nulový dopad. Kdo (dnes) ráno odjel autem do práce, odjede jím i odpoledne," uvedl Vokřál. Náměstek primátora Martin Ander (SZ) v pondělí uvedl, že dnes navrhne mimořádné opatření, které by umožnilo co nejrychlejší zavedení MHD zdarma v době smogu.

Brněnský primátor Vokřál uvedl, že lidé mají sledovat webové stránky města. Brněnská radnice dnes ráno k tématu svolala mimořádnou tiskovou konferenci, chtěla prý zabránit chaosu. Podle Vokřála totiž řada lidí městskou dopravou jezdí už nyní v domnění, že je jízda zadarmo.

Smogová situace trápí celý kraj. Na všech měřicích stanicích je překročen limit pro koncentraci polétavého prachu v ovzduší, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový. Smogová situace se vyhlašuje, pokud aspoň na polovině stanic překročil výskyt škodlivin dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles.

"Situace je důsledkem dálkového transportu znečištění, které už o víkendu putovalo z Polska a Moravskoslezského kraje na Zlínsko a Olomoucko a postupně se přesouvá stále jižněji," řekl ČTK Robert Skeřil z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Smogová situace je na celé Moravě, ale i v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Téměř na všech jihomoravských měřicích stanicích se aktuálně pohybují hodinové hodnoty polétavého prachu mezi 100 až 140 mikrogramy.

Lidé citliví na prach by se neměli přepínat, sportovat a podobně. Zbytečně ven by také neměli chodit senioři nebo děti z mateřských škol. Lidé by měli omezit větrání jen na nezbytně nutnou dobu.

Smogovou situaci v Brně meteorologové naposledy vyhlásili 20. ledna, ještě ten den ji rozšířili na celý Jihomoravský kraj. Odvolali ji o dva dny později.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
mej vrn hj
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist