https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-nekterych-mistech-jihoceskeho-kraje-hrozi-vyssi-vyskyt-komaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na některých místech Jihočeského kraje hrozí vyšší výskyt komárů

28.7.2016 12:27 | TŘEBOŇ (ČTK)
Komáři se množí především na vodních hladinách. Stačí mu k tomu třeba i louže nebo zahradní sud. V jarních měsících je vývoj komára pomalejší a trvá až čtyři týdny. V teplých dnech stačí třeba jen deset dní.
Komáři se množí především na vodních hladinách. Stačí mu k tomu třeba i louže nebo zahradní sud. V jarních měsících je vývoj komára pomalejší a trvá až čtyři týdny. V teplých dnech stačí třeba jen deset dní.
Na některých místech Jihočeského kraje se po dvou letech začínají ve vyšší míře vyskytovat komáři. Vyhovuje jim současné počasí, kdy relativně vysoké teploty doprovázejí pravidelné srážky. V Třeboni a okolí proto v minulých dnech ve čtyřech případech hubili larvu komára, aby tím předešli jeho přemnožení. Přesto nelze vyloučit, že se výskyt tohoto hmyzu v následujícím období ještě zvýší. Informoval o tom dnes vedoucí odboru životního prostředí z městského úřadu v Třeboni na Jindřichohradecku Jaroslav Fliegel.
 

"V minulých dvou letech byla situace extrémní v tom, že panovalo mimořádné sucho. To znamená, že komárů tolik nebylo. Letos jsou pro jejich množení podmínky téměř ideální," řekl Fliegel. Pracovníci městského úřadu podle něj likvidovali larvy v blízkosti Třeboně a v okolí Staré Hlíny. Monitorují i jiná místa. "Velkou výhodou je, že se nerozlila Nová řeka, což je lokalita, kde bývá komárů nejvíce," uvedl.

Komáři se množí především na vodních hladinách. Stačí mu k tomu třeba i louže nebo zahradní sud. V jarních měsících je vývoj komára pomalejší a trvá až čtyři týdny. V teplých dnech stačí třeba jen deset dní. "Nedá se říct, které období bude pro množení komára nejlepší, protože záleží na počasí. Klidně jich může být nejvíc až v září," uvedl Fliegel.

V případě masivního přemnožení lze komára rovněž hubit plošně pomocí postřiků z vrtulníku. V minulosti takto v Třeboni a okolí už postupovali. Bylo to především v letech, kdy se před začátkem léta při povodních rozlily řeky, což byly roky 2010 a 2013.


reklama

 
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist