https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-pribyla-prirodni-rezervace-havran-a-pamatka-mrzatec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině přibyla přírodní rezervace Havran a památka Mrzatec

27.10.2015 13:45 | JIHLAVA (ČTK)
Rezervace Havran je domovem i ohrožené tařice skalní. Tařice je nízká, vytrvalá, nenáročná rostlina vyznačující se svými brzy z jara vykvétajícími trsy zářivě žlutých květů. Ilustrační foto.
Rezervace Havran je domovem i ohrožené tařice skalní. Tařice je nízká, vytrvalá, nenáročná rostlina vyznačující se svými brzy z jara vykvétajícími trsy zářivě žlutých květů. Ilustrační foto.
Foto | jacki-dee / Flickr
Na Vysočině byla vyhlášena nová přírodní rezervace Havran. Jde o 8,6 hektaru prudkých svahů se skalami nad řekou Jihlavou na Třebíčsku. Radní kraje dnes rovněž vydali nařízení o zřízení nové přírodní památky Horní Mrzatec na Jihlavsku, v níž se na sedmi hektarech pozemků vyskytují cenné druhy rostlin a živočichů vázané na letněné rybníky. ČTK to sdělila mluvčí kraje Jitka Svatošová.
 

"V současné době se na území Kraje Vysočina nachází 148 přírodních památek a rezervací," uvedla mluvčí. Vyhlašování nových zvláště chráněných území souvisí s povinnostmi krajů k lokalitám, které byly zařazeny mezi evropsky významné.

Rezervace Havran vznikla v evropsky významném území Údolí Jihlavy, poblíž městyse Mohelno. Jde o území v kaňonu řeky se suťovými lesy. Ve vrcholových částech se vyskytuje skalní vegetace s trsnatou trávou kostřavou sivou, kde roste kupříkladu i česnek horský, hvozdíky a ohrožená tařice skalní.

Nová přírodní památka Horní Mrzatec se rozkládá v katastrálním území obcí Mrákotín a Lhotka poblíž Telče. Mezi obojživelníky se tam vyskytuje i blatnice skvrnitá, menší žába, která při vyrušení vydává hlasité zvuky a vylučuje výměšek páchnoucí po česneku.

Nově vyhlášená zvláště chráněná území nelze podle kraje ponechat bez lidských zásahů, protože by degradovala. Potřebnou péči bude kraj zajišťovat ve spolupráci s vlastníky pozemků. Vzhledem k významu těchto lokalit by podle předpokladu kraje měly na tyto činnosti rovněž plynout dotace z evropských fondů a od ministerstva životního prostředí.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist