https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-zlinsku-bylo-loni-2790-odstrelu-divocaku-jsou-tam-premnozeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Zlínsku bylo loni 2790 odstřelů divočáků, jsou tam přemnožení

29.6.2017 03:30 (ČTK)
Myslivci evidují počty odlovených zvířat nikoliv podle kalendářních let, ale podle mysliveckých roků, které končí v březnu. Podle jejich předsedy Jiřího Janoty se v předloňském mysliveckém roce odlovilo nejvíc černé zvěře v historii. Šlo o 178.306 kusů. / ilustrační foto
Myslivci evidují počty odlovených zvířat nikoliv podle kalendářních let, ale podle mysliveckých roků, které končí v březnu. Podle jejich předsedy Jiřího Janoty se v předloňském mysliveckém roce odlovilo nejvíc černé zvěře v historii. Šlo o 178.306 kusů. / ilustrační foto
V okrese Zlín bylo od loňského dubna do konce letošního března zastřeleno 2790 divokých prasat. Prasata jsou tam přemnožená, stejně jako ve zbytku Česka, řekl včera ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Odpoledne by měl jednat s myslivci o možnosti odstřelu divokých prasat i v desetikilometrové zamořené oblasti, kde se nyní nesmí pod pokutou lovit. Jak se africký mor prasat do regionu, kde byli nalezeni dva uhynulí divočáci, dostal, veterináři stále nevědí.
 

"Byť teď jsme museli zakázat odlovy v těch deseti kilometrech, tak není možné, aby tam nikdo dva roky nelovil. Ale zákaz je na místě. Byla obava, že by se mohlo rozpoutat to, že se tam domluví lovci a začnou ve velkém střílet," řekl Semerád. Veterináři také spolu s myslivci musí vyřešit, co se bude s odlovenou zvěřinou dělat, aby ji někdo nezpracovával pro svou vlastní spotřebu bez testů na nemoc.

Veterináři zatím nevědí, jakým způsobem se nemoc na Zlínsko dostala. "Zatím vše nasvědčuje tomu, že nějakým způsobem muselo dojít k zavlečení přímo na to místo," dodal ředitel. Kdyby šlo podle něj o přenos skrze populaci divokých prasat, zjistil by se podle něj nejspíš hromadný úhyn. "Mohlo navíc jít o jiný zdroj než divoká prasata nebo potraviny, jestli tam někdo něco vyhodil, těžko říct," uzavřel. V okolních státech se nemoc podle něj nevyskytuje.

Počet divočáků, které loni myslivci ulovili, meziročně klesl o téměř 22.000 na 163.552. Vyplývá to ze statistik divokých prasat zkontrolovaných na parazitickou hlístici svalovce. Kontrola by se měla dělat u všech odstřelených kusů, sdělil dříve za veterinární správu Petr Majer.

Myslivci evidují počty odlovených zvířat nikoliv podle kalendářních let, ale podle mysliveckých roků, které končí v březnu. Podle jejich předsedy Jiřího Janoty se v předloňském mysliveckém roce odlovilo nejvíc černé zvěře v historii. Šlo o 178.306 kusů. Oficiální údaje za loňský myslivecký rok zatím Ústav pro hospodářskou úpravu lesů nezveřejnil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist