https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nature-byl-nove-nalezeny-druh-dinosaura-predchudcem-ptaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nature: Byl nově nalezený druh dinosaura předchůdcem ptáků?

14.9.2010 11:05 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Paleontolog Francisco Ortega a jeho kolegové z National University of Distance Learning v Madridu našli ostatky dravého dinosaura. Stalo se tak na vyprahlé náhorní plošině zvané Las Hoyas ve středním Španělsku, která byla v období druhohor (křídy) pravděpodobně subtropickým mokřadem.
 

Nový druh, pojmenovaný Concavenator corcovatus (obrázek), byl dlouhý přibližně 4 metry od nosu k ocasu a žil asi před 130 miliony let. Jeho zvláštností jsou hrbolky na kostech předních končetin a podivný hrb na zádech. Podle odborníků by to mohl být důkaz, že se peří začalo objevovat dřív, než se předpokládalo, říká zpráva Nature news.

U skupiny dinosaurů Coelurosauria, kam patří například Tyrannosaurus Rex, Velociraptor a předci současných ptáků, je již známo, že dokázali vyvinout peří. Jemné rysy nově objeveného dinosaura však spíše ukazují na příbuzenství se skupinou Allosauroidea, u které se až dosud nikdy žádné náznaky opeření neobjevily.

Hrboly na pažích nově objeveného dinosaura tedy způsobily rozruch. „Vypadají přesně jako úchyty poměrně masivních letek na křídlech ptáků“, říká Michael Benton, palaeobiolog na bristolské univerzitě ve Velké Británii.

Vyvstává však další otázka v souvislosti s biologií ptáků. Hrbolky na paži Concavenatora vyvolávají dojem opeření, ale mohlo jít o ukotvení jiných struktur, například štětin, jenž jsou složené z keratinu, stejné bílkoviny, která tvoří peří, kůži a nehty.

Fosílie kostry Corcovenatora je dobře zachována. A kromě malých hrbolů, na nichž mohlo být ukotveno peří, má ještě jednu nápadnější zvláštnost: jedenáctý a dvanáctý obratel vyčnívá zhruba dvakrát dál od těla zvířete než ostatní. Na rozdíl od dinosaurů jako Spinosaurus, který měl nepřetržité ploutve na zádech, Corcovenator, zdá se, měl pouze krátký hřeben.

„Jednou z možností je, že se jedná o analogii k hřebínku na hlavě sloužící jako vizuální znak,“ říká Roger Benson, paleontolog na cambridgeské univerzitě ve Velké Británii. Ortega a jeho tým s touto možností souhlasí, ale uvádí, že tyto struktury by mohly být použity také pro chlazení těla, jako sloní uši, nebo pro skladování energie, jako u velbloudího hrbu.

Podle článku Lucase Laursena „http://www.nature.com/news/2010/100908/full/news.2010.455.html“ zveřejněného na serveru Nature 8. září 2010.


reklama

 
Martin Singr, zv

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist