https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/neapol-zakaze-kvuli-smogu-vjezd-vozidlum-a-omezi-vytapeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Neapol zakáže kvůli smogu vjezd vozidlům a omezí vytápění

31.12.2015 16:35 | NEAPOL (ČTK)
O omezení dopravy rozhodla některá italská města kvůli trvale zhoršené kvalitě ovzduší už minulý týden.
O omezení dopravy rozhodla některá italská města kvůli trvale zhoršené kvalitě ovzduší už minulý týden.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do italské Neapole bude od 2. ledna po šest dní zakázán vjezd soukromých vozidel kvůli smogu. Oznámil to neapolský starosta Luigi de Magistris. Až do 6. ledna je městskou vyhláškou nařízena maximální teplota ve veřejných budovách na 18 stupňů, v soukromých bytech se smí topit maximálně devět hodin denně. Omezení byla vyhlášena dnes, den poté, co se vláda se zástupci regionů a starosty velkých měst dohodla na možnosti zavést protismogová opatření.
 

Italský ministr životního prostředí Gian Luca Galleti se ve středu s představiteli italských regionů a měst dohodl na tříletém krizovém plánu boje proti smogu, který kvůli neobvykle dlouhému období téměř bez větru a deště již přes týden sužuje větší italská města. Plán zahrnuje okamžité vytvoření fondu ve výši 12 milionů eur (324 milionů korun) pro investice do veřejné dopravy či pro sdílení aut ve městech.

Krizový plán též umožňuje starostům vyhlásit dočasná omezení vjezdu aut do měst, limity pro vytápění v budovách či snížení rychlosti ve městech o 20 kilometrů za hodinu. Opatření mohou radnice vyhlásit v případě, že hodnoty smogu překročí limit po sedm dní za sebou. Toho dnes využil právě starosta Neapole, který nařídil zákaz vjezdu soukromých aut do města od 09:00 do 17:00 od 2. do 8. ledna, s výjimkou 3. ledna, kdy toto omezení platí jen v čase od devíti ráno do poledne.

O omezení dopravy rozhodla některá italská města kvůli trvale zhoršené kvalitě ovzduší už minulý týden. Ve čtyřech největších italských městech - Římě, Miláně, Neapoli a Turíně - bylo limitní množství 50 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový překročeno letos vícekrát než v povolených 35 dnech.

Řada italský měst pro dnešek také kvůli zhoršené kvalitě ovzduší, ale údajně i kvůli ochraně zvířat, zakázala silvestrovské ohňostroje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist