https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nedaleko-madridu-hori-nejvetsi-skladka-pneumatik-v-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nedaleko Madridu hoří největší skládka pneumatik v zemi

13.5.2016 15:01 | MADRID (ČTK)
Požár vypukl asi dvě hodiny po půlnoci u města Seseña, které leží asi 30 kilometrů od španělské metropole.
Požár vypukl asi dvě hodiny po půlnoci u města Seseña, které leží asi 30 kilometrů od španělské metropole.
Nedaleko Madridu hoří mohutná skládka pneumatik a do okolí se šíří oblaka štiplavého kouře. Jedovaté zplodiny už přinutily 8000 obyvatel v okolí opustit svoje domovy v rámci evakuace, kterou úřady nařídily pro celkem 9000 lidí. Jde o největší skládku pneumatik ve Španělsku, podle listu El Mundo i o největší skládku svého druhu v Evropě.
 

Vláda autonomního regionu Kastilie-La Mancha, kde se skládka nachází, informovala, že evakuace se týká bytového komplexu v městečku Seseňa. Na místě zasahovaly i sanitky odvážející lidi přiotrávené kouřem či jiné nemohoucí osoby.

Předtím úřady zvýšily stupeň pohotovosti a k nasazení je připravena armáda. Při požáru zatím nebyl nikdo zraněn. Kouř byl v průběhu dne vidět i z 30 kilometrů vzdáleného španělské metropole.

Požár, který byl podle podezření úřadů založen úmyslně, vypukl asi dvě hodiny po půlnoci a kvůli větru se rychle rozšířil. Na místě zasahuje více než desítka hasičských sborů, do hašení jsou zapojeny i vrtulníky s obřími nádržemi na vodu.

Úřady nejprve doporučily lidem v okolí zavřít okna a nevycházet ven, zejména pokud mají srdeční potíže. Školy ve městě Seseňa zůstaly zavřené. Podle předsedy regionální vlády Kastilie-La Mancha Emiliana Garcíi-Page je na skládce asi pět milionů pneumatik a likvidace požáru může trvat i několik dní.

Podle starosty města Seseňa Carlose Velázqueze vše nasvědčuje tomu, požár byl založen úmyslně, protože v posledních dnech i celou dnešní noc pršelo a ohnisko se nacházelo na okraji skládky.

Podle španělských médií hořelo dopoledne asi 40 procent skládky, po poledni list El Mundo napsal, že oheň zachvátil 80 procent z asi 117.000 metrů čtverečních skládky. Na ní je asi 100.000 tun pneumatik.

Skládku provozovala původně firma Disfilt, která se podle rejstříku zaměřovala na výrobu a recyklaci pneumatik. V roce 2003 soud skládku zakázal kvůli ekologickým předpisům. Od té doby dostala firma řadu pokut a její majitel byl v roce 2009 odsouzen na tři měsíce do vězení.

Podle ekologů může mít dnešní požár vážné důsledky pro životní prostředí i pro zdraví lidí. I po uhašení ohně zůstanou v ovzduší po nějakou dobu karcinogenní mikročástice a záleží na počasí, kam a jak rychle se rozšíří.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist