https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecke-vetrne-elektrarny-v-listopadu-dohnaly-diky-rekordni-vyrobe-hnedouhelne-elektrarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německé větrné elektrárny v listopadu dohnaly díky rekordní výrobě hnědouhelné elektrárny

23.12.2015 04:00 | PRAHA (oEnergetice)
Německé větrné elektrárny zaznamenaly v listopadu rekordní výrobu elektřiny, když vůbec poprvé v historii pokořily hranici 11 TWh.
Německé větrné elektrárny zaznamenaly v listopadu rekordní výrobu elektřiny, když vůbec poprvé v historii pokořily hranici 11 TWh.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Siemens
Německé větrné elektrárny zaznamenaly v listopadu rekordní výrobu elektřiny, když vůbec poprvé v historii pokořily hranici 11 TWh. Jejich výroba se nakonec zastavila podle odhadů Fraunhoferova institutu na hodnotě 11,42 TWh elektřiny, čímž zároveň poprvé došlo téměř ke srovnání měsíční výroby z větrných a hnědouhelných elektráren. Ty podle odhadů vyrobily v listopadu 11,46 TWh elektřiny.
 

Díky pokračujícímu navyšování výkonu ve větrných elektrárnách a díky dobrým větrným podmínkám, které v listopadu v Německu panovaly, došlo letos již podruhé k překročení 10TWh měsíční výroby elektřiny z větru.

Rok 2016 je pro německé větrné elektrárny celkově zatím velmi podařený. Již na konci září vyrobily tyto zdroje tolik elektřiny, jako za celý loňský rok. Celkově letos jejich výroba dosáhla již 81 TWh, což je hodnota srovnatelná s roční čistou výrobou elektřiny v České republice.

Právě Českou republiku a další okolní státy ale skutečnost narůstající výroby německých větrných elektráren příliš netěší. Může za to fakt, že německá přenosová soustava, která by měla zajišťovat přenos elektřiny vyráběné na severu země ve větrných zdrojích do jižních částí Německa, kde je těžiště spotřeby elektřiny, stále nemá dostačující přenosovou kapacitu. To má za následek neplánované přetoky elektřiny, které ohrožují bezpečný provoz české elektrizační soustavy.

Výstavba takzvaných energetických dálnic, jenž by měly situaci napravit, ovšem nabírá zpoždění. Pomoci má nová německá legislativa, která umožňuje stavět významné přenosové linky ve formě podzemního kabelového vedení. A to včetně vedení Suedlink, „páteře“ energetické politiky Energiewende.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist