https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nku-cr-mozna-nedosahne-cilu-v-oblasti-uspory-konecne-spotreby-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NKÚ: ČR možná nedosáhne cílů v oblasti úspory konečné spotřeby energie

26.11.2015 01:00 | PRAHA (oEnergetice)
V roce 2014 dosáhla hodnota nových úspor 7 PJ, což přibližně odpovídá hodnotě, kterou by ČR měla v období 2014-2020 každoročně dosáhnout, má-li být splněn výše zmíněný cíl 47,8 PJ.
V roce 2014 dosáhla hodnota nových úspor 7 PJ, což přibližně odpovídá hodnotě, kterou by ČR měla v období 2014-2020 každoročně dosáhnout, má-li být splněn výše zmíněný cíl 47,8 PJ.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Finanční prostředky z evropských fondů, které mají přispět k dosažení cílů v oblasti energetických úspor v České republice, podle Národního kontrolního úřadu (NKÚ) splnily svůj účel. NKÚ však přesto varuje, že se naplnění stanoveného cíle pro Českou republiku, kterým je roční úspora v konečné spotřebě energie v roce 2020 ve výši 47,8 PJ, nemusí podařit.
 

V roce 2014 dosáhla hodnota nových úspor 7 PJ, což přibližně odpovídá hodnotě, kterou by ČR měla v období 2014-2020 každoročně dosáhnout, má-li být splněn výše zmíněný cíl 47,8 PJ. Kumulovaná úspora za těchto sedm let by v takovém případě měla dosáhnout 191,1 PJ. Pro srovnání, konečná spotřeba energie v České republice v roce 2012 byla přibližně 1074 PJ.

Kontroloři v tiskové zprávě zároveň mírní nadšení z dosaženého výsledku v roce 2014 a poukazují na fakt, že takto vysokých úspor bylo dosaženo především díky dotačním programům, které probíhaly v letech 2007 až 2014 a ve kterých bylo na projekty úspor celkově rozděleno 32 miliard Kč. Pro zajímavost, za celé toto období dosáhla podle zveřejněné tiskové zprávy Česká republika kumulované úspory energie ve výši pouhých 12 PJ.

Aktuální Národní akční plán energetické účinnosti (NAPEE), ve kterém jsou cíle pro rok 2020 pro Českou republiku stanoveny, schválila vláda 22. 12. 2014. NAPEE uvádí kromě odhadu úspor energie do roku 2020 také politicko-ekonomická opatření k dosažení vnitrostátního orientačního cíle.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist