https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-chko-brdy-by-mela-byt-pokryta-mobilnim-signalem-v-roce-2018
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová CHKO Brdy by měla být pokrytá mobilním signálem až v roce 2018

26.7.2016 14:20 | STRAŠICE (ČTK)
Na signál v Brdech si počká až do roku 2018.
Na signál v Brdech si počká až do roku 2018.
Foto | Troy / Flickr
Nejnavštěvovanější části nové Chráněné krajinné oblasti Brdy (CHKO) by měly být pokryté dostatečným signálem mobilních operátorů až v roce 2018. Zrušený vojenský prostor, který se v lednu otevřel turistům, zatím nepokrývá žádná síť. Signál je teď pouze v okrajových částech, řekl náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD), který je za Plzeňský kraj koordinátorem dokončení příprav CHKO pro turistické využití. Podle něj bylo mělo být nedostatečně zmapované území pokryté signálem před zpřístupněním.
 

"Pozvali jsme k jednání všechny mobilní operátory a ministerstvo obrany na 9. srpna do Plzně. K montáži vysílačů chceme využít stávající stožáry armády. Usilujeme o to, aby se všichni operátoři domluvili," uvedl Grüner. Na velkém jednání o Brdech 29. června ve Strašicích na Rokycansku byli přítomni jen zástupci Vodafone.

Projekty a povolení vysílačů, tedy stavby takzvaných základnových stanic na pokrytí nejdůležitějších míst, by mohly být hotové příští rok a stavby začnou o rok později. Václav Kubík z Vodafone uvedl, že příprava a stavba stanice trvá v ideálních podmínkách rok.

"Mělo to (dostatečný signál) být vyřešené před otevřením prostoru, aby se tam dalo bezpečně zasahovat. Teď tam budou dva roky jezdit lidé a pořád budou v ohrožení života," uvedl Grüner.

Podle něj budou muset všichni tři operátoři investovat v oblasti desítky milionů korun. Přímo v CHKO sice nežijí trvalí obyvatelé, ale telekomunikační firmy by měly vyjít svým klientům vstříc. Podle něj se navíc ve smlouvách s krajem o zajištění telefonních služeb zavazují k téměř 100procentnímu pokrytí regionu.

Plzeňský kraj dále vyvolá jednání s Vojenskými lesy a statky, patřící pod ministerstvo obrany, o společné údržbě hlavních přístupových silnic a cest v CHKO. Jde stále o účelové komunikace. Vojenské lesy už se dohodly s policií a hasiči, že jim tyto silnice, často blokované závorami nebo zátarasy, otevřou. "Chceme s lesy domluvit spolupráci, že budeme hlavní silnice udržovat a protahovat ve spolupráci s naší správou a údržbou silnic (organizace vlastněná krajem)," uvedl náměstek. Podle něj je ale také problém v tom, že zatím nejsou mapy všech silnic. "Jde o velké území, které zatím není moc zmapované," dodal.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist