https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-novozelandska-vlada-se-zameri-na-zelenou-politiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová novozélandská vláda se zaměří na zelenou politiku

25.10.2017 13:01 | PRAHA (ČTK)
Nová novozélandská vláda zamýšlí ročně vysadit 100 milionů stromů. Ilustrační snímek.
Nová novozélandská vláda zamýšlí ročně vysadit 100 milionů stromů. Ilustrační snímek.
Foto | treesftf / Flickr
Nová novozélandská vláda se hodlá zaměřit na takzvanou zelenou politiku. Zamýšlí ročně vysadit 100 milionů stromů, zvyšovat chce podíl energie čerpané z obnovitelných zdrojů a více peněz investuje také do výstavby cyklostezek a rozvoje železniční dopravy. Plány vládnoucí Novozélandské strany práce včera nastínila premiérka Jacinda Ardernová.
 

Sedmatřicetiletá Ardernová je nejmladší vůdkyní Nového Zélandu za více než 150 let a třetí ženou v čele kabinetu. Po pětileté vládě konzervativní Národní strany chce nyní zemi posunout liberálnějším směrem, uvedla agentura Reuters.

"Nepotřebuji, aby mě někdo přesvědčoval o klimatických změnách... pro tuto vládu to bude priorita," uvedla šéfka vlády. Ardernová také plánuje do roku 2050 snížit v zemi emise skleníkových plynů na nulu.

Nový Zéland už nyní vytváří zhruba 85 procent elektrické energie z obnovitelných zdrojů, včetně vodních a větrných. Vláda chce do roku 2035 její podíl zvýšit na 100 procent. Zkoumá tak například i možnosti umístění solárních panelů na střechy škol.

Počet vysazených stromů plánuje Ardernová zvyšovat ročně až dvojnásobně. Využít chce zemědělskou půdu, která není nezbytná pro chov. Nové plány však vyvolaly znepokojení mezi farmáři. Ti se obávají, že kvůli nové politice budou muset platit vyšší poplatky.

"Vyjádřili jsme znepokojení, že v případě, že k tomu dojde, se může Nový Zéland stát méně konkurenceschopným v porovnání s ostatními producenty potravin," uvedla k plánům vlády šéfka skupiny zastupující farmáře Federated Farmers Katie Milneová.

Kromě ekologických cílů plánuje Ardernová také zvýšit minimální mzdu, omezit cizincům možnost koupit si v zemi již postavený dům a změnit způsob fungování centrální banky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist