https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-zelena-usporam-rozsirila-nabidku-o-dalsi-ekologicke-prvky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová zelená úsporám bude podporovat i budování zelených střech či využití tepla z odpadní vody

21.11.2016 12:08 | PRAHA (ČTK)
Zelené střechy umí pohltit velké množství dešťové. Při silných srážkách fungují jako zpomalovače odtoku. Voda ze zelené střechy steče pozdějí, což snižuje nápor na kanalizaci.
Zelené střechy umí pohltit velké množství dešťové. Při silných srážkách fungují jako zpomalovače odtoku. Voda ze zelené střechy steče pozdějí, což snižuje nápor na kanalizaci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Program Nová zelená úsporám (NZÚ) začne podporovat výstavbu bytových domů s velmi nízkou energetickou náročností. Stavebníci mohou využít dotaci 100 milionů korun. Nová výzva bude kontinuální, to znamená, že o dotaci budou moct žádat průběžně do roku 2021 nebo do jejího vyčerpání. Vyhlásilo ji dnes ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR (SFŽP). Informovala o tom Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva. Podmínky jsou upraveny i pro podporu na solární systémy.
 

NZÚ se vedle dotací pro rodinné a bytové domy rozšíří o dotace na využití tepla z "šedé" odpadní vody a budování zelených střech. Budovy s těmito střechami jsou částečně nebo zcela pokryté vegetací a půdou. Příjem žádostí na programové novinky začne 9. ledna příštího roku.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) k rozšíření programu uvedl, že ministerstvo chce přispět k větší nabídce bytů s velmi nízkou energetickou náročnosti. Energeticky úsporných bytů je v Česku zatím zhruba 700.

Stavebníci mohou dotací pokrýt 15 procent výdajů na výstavbu na jeden projekt. Peníze mohou dodatečně získat i na zpracování odborného posudku nebo zajištění dozorové činnosti, ovšem pouze pokud stavbu řádně zkolaudují. Musí mít také platné územní rozhodnutí. Celková výše dotace nesmí podle MŽP přesáhnout 30 procent z celkových způsobilých výdajů a zároveň 15 procent z celkových výdajů na stavbu bytového domu.

Také dotace na zelené střechy mají přispět k úspoře energie na vytápění a chlazení. Zelené střechy okysličují, ochlazují a zvlhčují okolní vzduch a tím narušují "tepelné ostrovy" obsahující převážně asfalt a beton.

Podle letošních údajů Asociace výrobců minerální izolace vzrostla loni plocha tzv. zelených střech v ČR o zhruba 15 procent na 130.000 metrů čtverečních. To jsou zhruba dva spartakiádní stadiony na Strahově. NZÚ nabízí dotace až 500 Kč/m2 půdorysné plochy zelené střechy.

Ředitel SFŽP Petr Valdman dodal, že nově podpoří využití fotovoltaických střešních krytin nebo fasádních systémů tam, kde nemohou být standardní fotovoltaické panely. Dotace míří i na instalaci zařízení využívajících teplo z odpadní vody, a to formou fixní dotace 5000 Kč na bytovou jednotku.

V aktuální třetí výzvě NZÚ pro rodinné domy je podle SFŽP přes 8,8 tisíce žádostí za téměř 1,9 miliardy korun. Fond proplatil 2510 žádostí s celkovou dotací přes 277 milionů Kč. Ve druhé výzvě pro bytové domy v Praze přijal fond 269 žádostí za 218 milionů Kč, proplatil jich zatím 30 za téměř 22 milionů korun, řekla ČTK mluvčí fondu Lucie Früblingová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist