https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novotny-pouzivani-biopaliv-kvuli-ochrane-klimatu-je-dukaz-selhani-vedcu-a-ekologu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novotný: Používání biopaliv kvůli ochraně klimatu je důkaz selhání vědců a ekologů

25.1.2016 11:42 | PRAHA (Ecomonitor)
Entomolog a tropický biolog Vojtěch Novotný v rozhovoru pro časopis Týden říká, že bojkot potravin s palmovým olejem nemá na záchranu tropických pralesů žádný vliv.
Entomolog a tropický biolog Vojtěch Novotný v rozhovoru pro časopis Týden říká, že bojkot potravin s palmovým olejem nemá na záchranu tropických pralesů žádný vliv.
Entomolog a tropický biolog Vojtěch Novotný v rozhovoru pro časopis Týden říká, že bojkot potravin s palmovým olejem nemá na záchranu tropických pralesů žádný vliv. Klíčové by podle něho bylo uvalení uhlíkové daně na fosilní paliva. Co naopak bude mít negativní vliv na pralesy, jsou biopaliva. Ta mimo jiné mohou za boom pěstování palmy olejné.
 

Podle Novotného je používání biopaliv kvůli ochraně klimatu důkaz toho, jak i vysoce odborná a vzdělaná komunita vědců a ekologů dokáže selhat. Nikdo si totiž neuvědomil rozsah negativních účinků tohoto opatření. Abychom zabránili klimatickým změnám, používáme méně škodlivou biosložku v palivu, kvůli níž ale nepřímo v Indonésii hoří pralesy a rašelina a do vzduchu unikají miliony tun emisí skleníkových plynů. A především mizí unikátní prales, který už nikdy nelze v původní podobě nahradit.

Celý rozhovor s Vojtěchem Novotným čtěte na serveru Týden.cz.


Přečtěte si článek Indonésie v plamenech: podle odborníků jde o nejhorší ekologickou katastrofu století




reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

25.1.2016 12:09
Ten pán nemluví pravdu. Na nebezpečí biopaliv a jejich v podstatě "zápornou" efektivitu tady v posledních 10ti letech poukazoval kde kdo.. a byl za to ekologisty zuřivě napadán.
Zelení by si měli zamést před svým vlastním prahem...
Odpovědět
KL

Katka Linke

26.1.2016 06:16
Biopaliva mají svá negativa i pozitiva. Bohužel selhala certifikace. Palmový olej jako zdroj biopaliv neměl být povolen. Ethanol z cukrovky nebo ze třtiny má EROEI okolo 2. Sice to není nic moc (fotovoltaika má cca 8), ale využití zemědělské produkce přináší i zaměstnanost.
Větším problémem je, že svéprávnému státu (Indonésie) nemůžete zakázat, aby vyráběli něco, z čeho mají zisk (jakkoliv ty konečné příjmy z palmy končí někde na západě). A oni bohužel nemají co jiného vyvážet. Stejné je to s cukrem ze třtiny. Prostě jsou to obě na produkci energie velmi efektivní rostliny, rostoucí v tropech. Problém vidím v neaktivitě OSN. To je organizace, která by toto mohla řešit (po reformě). Sice pak směřujeme ke světové vládě, ale hlavně potřebujeme pro celosvětová témata (pralesy, klimatické změny) celosvětové dohody a optimalizaci.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

26.1.2016 12:53
celosvětová ekodiktatura... dávný sen "hlubinných ekologů".
Odpovědět
co

30.1.2016 04:04
Doporučuji přečíst si reakci jiného tropického biologa - pro změnu předního českého primatologa - Mgr. Stanislava Lhoty, který se problematice palmového oleje a řešení problémů s ním spojených dlouhodobě věnuje. Vypovídá mj. o tom, že čím dál větší "bojkot" ke kterému už nějaký čas dochází k po Austrálii, S.Americe a Z.Evropě a dnes i u nás už teď nese své ovoce a je naopak tím největším hnacím motorem, který situaci může co nejrychleji změnit. Najdete jej zde: http://www.zoousti.cz/ochranarske-projekty/bornejsky-denik/page/reflexe

Další informace mj. o tom, že snížení spotřeby palmového oleje v biopalivech a krmivech je po snížení spotřeby v potravinách hned druhý nejprioritnější úkol tuzemské Koalice proti palmovému oleji pak můžete nalézt zde: www.StopPalmovemuOleji.cz, kde je i celá řada dalších podrobnějších informací, za které ručí nemalé množství nevládních organizací, ale i biologů. Pochopitelně k nim patřím také, což je ostatně důvod proč zde takto reaguji. David Číp
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist